Драгомир Заков: За да е стабилна националната сигурност на България, е нужно…

Няма как да има повишаване на доходите и силна икономика, ако няма сигурност

Министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков е категоричен, че за да е стабилна националната сигурност на страната е нужно да има политическа стабилност.

Само по този начин би могла да преодолее наличните дефицити, заяви той в интервю за Нова тв.

Заков не скри, че армията е пред колапс, със старо оборудване, а някои от структурите са на ръба на оцеляването.
Една от тези структури са Военновъздушните сили (ВВС) и ситуацията е критична.

Според Заков причините са, че в миналото армията е била употребявана за политически цели и е системно е недофинансирана. Освен това са били вземани погрешни решения, довели до натрупване, трудно преодолимо в рамките на няколко месеца.

По отношение на закупуването на нови осем изтребителя от САЩ, министър Заков коментира, че проектът е ключов, част от модернизацията на армията, и е първият за по-високотехнологично въоръжение.
По думите му той ще вкара ВВС в 21-ви век, а с това и цялата армия.

Заков добави, че парите за тези изтребители до края на тази година са предвидени в бюджета на Министерството на отбраната и не могат да бъдат употребени за други цели. Според него обаче съществува риск да бъде провален договорът за нови изтребители.
Той го определи като „политически“ – зависи от ситуацията в България, изборите, дали ще има редовно правителство, парламент, който да е достатъчно дълго работещ, за да приеме проекта за инвестиционен разход.
„Всяко забавяне на този процес поставя под риск способностите на ВВС“, посочи той.

„Няма как да има сигурност без да има армия. И няма как да има повишаване на доходите и силна икономика, ако няма сигурност“, заключи той.
Източник: standartnews.com