Драгомир Заков с лоши новини за изтребителите F-16

Невъзможно е проектът за информационен разход да бъде одобрен в рамките на сегашното правителство

Военният министър Драгомир Заков разкри на днешният брифинг, че офертата на САЩ за изтребителите F-16 вече е пристигнала, а Военно-въздушните сили я анализират.

„Вчера идентифицираха 32 линии по договора, по които имат въпроси. Трябваше да има яснота по тези въпроси, когато са водени разговори. Трябва допълнителни разговори с американска страна”, посочи Драгомир Заков, отбелязва Нова тв.

Той поясни, че на практика това означава, че е невъзможно проектът за информационен разход да бъде одобрен в рамките на сегашното правителство.
„Остава проектът да бъде одобрен и придвижен от служебното правителство и евентуално следващ парламент да бъде разгледан и ратифициран бъдещ договор”, каза Заков.

Военният министър изрази надеждата, че ще има политическа воля този проект да бъде завършен.
„Този проект вкарва ВВС в 21 век”, каза той.
„От изключителна важност е ВВС да придобият нов многоцелеви изтребител”, допълни Заков.

„Това правителство и политическият кабинет на МО постигнаха, в сериозни разговори с американска страна, безпрецедентни условия за България по американската програма за чуждестранна помощ – както по отношение на помощта от 25 милиона долара за един от трите договора, така и по отношение на нашето условие – първата вноска по евентуален втори договор да бъде отлагана от нас, с наше искане, до момента, в който дойдат първите самолети от първите 8. Това беше изпълнено. Това е безпрецедентно”, заключи министър Заков.
Източник: standartnews.com