Думи, думи и Дум-Павли

Хамлет Принц Датски (действие второ, сцена втора) се разхожда с книга в ръцете си покрай горната балюстрада на замъка Елсинор (в Дания го наричат Хелсингьо, но аз не зная и думичка датски).

Полоний (бащата на Офелия) – Какво четете, принце?

– Думи, думи, думи …. отговаря Лорънс Оливие в ролята на Хамлет.

Висоцки беше по-добър от Лорънс Оливие в ролята на Хамлет, но Шекспир е английски и англичаните искат те да го филмират и да го продават на света, щото Думи, думи, думи, ама и Пари, пари пари, за което са всички референдуми от Ирландия, Шотландия и Каталуния до Крим и Кюрдистан в трите държави, където живеят кюрди.

А дали Висоцки е по-добър от сър Лари; за такива работи мерило няма. „Ролинг Стоунс“ отидоха в Москва и събраха 60 хиляди на стадиона „Динамо“, без да достигнат Емил Димитров, който беше събрал там 70 хиляди. „Ти закъсняваш, закъсняваш понякога, истино, но винаги винаги идваш при нас“, пееше той в песента „Ако си дал“.

Шекспировият принц Хамлет нямаше да е принц, нито замъкът Елсинор щеше да го има, без да има пари. Нали чичото на Хамлет убил брат си, бащата на Хамлет, оженил се за кралицата – майката на Хамлет, и пратил Хамлет в Англия с тайно писмо до английския крал да му направи като крал на крал услугата да убие Хамлет. Но пътувайки по море към Англия, Хамлет е пленен от пирати, които искат за него паричен откуп.

За да имат кралете пари, трябва да има пирати. The King’s men, кралските хора бесят пиратите, конфискуват плячката и тя става кралска собственост. Кралят е добър. Пиратите са лоши. Кралят не налага кралски данък, защото е добър. Просто е като българския премиер Бойко Борисов. Великите консерватори Жозеф-Мари дьо Местр и Едмънд Бърк разбрали това преди мен, но Шекспир е най-великият, понеже пръв го разбрал.

Референдум е латинска дума. На латински е референда, когато става дума за повече от един референдум, сиреч не referendum referendums, ами referendum referenda; но карай да върви, зная латински колкото аптекарите, дето забъркваха илачи по рецепти на лекари, написани на не твърде правилен латински.

Сега ви пиша, защото много референдуми, много референди, бе братя и сестри. Пиша ви да ви предупредя: Ако чуете помпозните три думички „Световната демократична общност“, да знаете, че тя се отнася нееднакво към референдумите, пардон към референдите, значи чувате или политически кретен, или двуличник, който е хем кретен, хем лицемер.

Ама медиите припяват: Световната демократична общност одобрявала това, порицавала онова. Медиите са мърлячи. Не бъди мърляч, ако си обущар и набиваш клечки в гьона; ако си в БАН, казвай метеорология и хидрология с българско „р“, ако не можеш, иди при логопед да те научи да казваш риби, раци и моряци, не уиби, уаци и моуаци.

При училите журналистика е още по-лошо. Сякаш са ги учили: Не говорете простичко, говорете сложно. Не казвайте: „Ще вали“, казвайте: „Ще има валежи значителни по количество“ (да не помисли някой, че по качество). „Той работи активно“ (да не мислите, че пасивно работи). Не казвайте: „Ще застудее“, казвайте: „Ще има значително понижение на температурите“. „Какви са вашите предварителни планове за догодина (да не помисли някой за следварителни планове). Учете се от депутатите. Те казват: „Проектът се отлага във времето“ (не във времеви пространствения континуум). Не казвайте: „Кога“, казвайте: „Какъв е времевият хоризонт на проекта“. Казвайте купешки думи като пичинг и бакграунда на саунд-дизайна. Пресичайте своевременно всяка опасност да се чуе нещо смислено. Невъзможно е да се отучат от папагалския рафлекс, той е неизкореним.

Двама закъсали моряци занесли на пазара красив папагал, продали го на една дама и приятелките й. Те после се върнали и си поискали парите обратно, понеже папагалът казвал на дамата : „Влизай в капитанската каюта, ма ку.во“, а на приятелките й: „Вие, другите ку.ви – в каюткомпанията“. Моряците, които междувременно изпили парите, ги успокоили: Лесно ще го отучите, пуснете срещу него вентилатора и го поливайте с кофи вода и всички неприлични думи, които е научил, ще му изфирясат от главата. След като й промили мозъка, горката птица се поотръскала, пригладила си перушината, отворила си човката и казала дрезгаво: „Е.а ти урагана, пак останахме живи, да му еб…“

US президентът Тръмп не може да се отучи да заплашва, макар че САЩ все още са единствената страна, употребила атомни бомби против хора в Хирошима и Нагасаки. Тръмп не осъзнава, че сега мнозина имат атомно оръжие. Brinkmanship, има я тази дума в политическия речник.

Завършвам тази моя писаница за думите с професионалите по празнословие. Аз ги наричам „нотабили“. Силвия Великова от радио „Хоризонт“ ги нарича „съдебните кадровици“ и нейното определение е по-сполучливо от моето. Но най-сполучлив е разказът на Чудомир „Дум Павли и магаретата“. Препрочетете го или поне си го припомнете.

Димитри Иванов

http://segabg.com

loading...