Дългият път на Си Дзинпин към върха

Волеви, амбициозен, искрен, умеещ да намира компромиси, непримирим срещу корупцията

От двореца в землянката и обратно до самия връх

Както е при всички хора, характерът на китайския водач Си Дзинпин се е формирал в резултат на наследствените дадености, в семейната среда, в хода на образователния процес и кариерното развитие. Изключителна рядкост е не само в днешни времена на върха на управлението на една държава да попадне толкова прецизно „дялан камък“. Кой и по какъв модел го е издялкал?

Моделът е заложен в Китай още в ранното Средновековие. На жреца чиновник, на шанши – добре образованият служител, каквито в администрацията здраво крепят императорията. На устремения към върха на държавната пирамида мандарин с оранжеви дрехи.

Произлиза от санскриткото „мантра“, през малайското mantra със значение на „съветник“ и „манталитет“. На когото по-късно е назован известният оранжев плод.

Си Дзинпин е роден в Пекин на 1 юни 1953 год. Като представител на петото поколение в ръководството на Китай. От народността хан, от която са 92% от китайците и 19% от човечеството. Името му се превежда най-често като „приближаващ мира“ или „миротворец“.

Баща му Си Чжунсун от 30-те на миналия век е съратник на Мао Дзедун, един от „бащите на революцията“. Великия кормчия го наричал „водач на народа“, бил е зам-председател на Държавния съвет. По време на Културната революция е арестуван, заточен в глухо село, държан и в затвор. В голямата власт го връща другият му приятел Дън Сяопин, стига до член на Политбюро.

От безоблачното детство и лъскаво юношество на 15 г. Си Дзинпин заедно с цялото семейство е засилен в дълбоката провинция като син на „враг на народа“. От двореца го свалят буквално в колибата. В яодун – нещо между пещера и землянка, без ток и с кофа вместо тоалетна. Подлаган е на физически и психически  репресии от хунвейбините, заплашван е със смърт, защото отказал да се отрече публично от баща си.

Страда цялото семейство, такава е древната традиция за падналите в немилост мандарини. След един от погромите сестра му се самоубива. Майка му се отрекла от съпруга си. За обикновените китайци този житейски епизод е направил Си Дзинпин уважаван познавач отблизо на техния живот, с твърд и непреклонен дух, предан на комунистическите идеали.

След осем опита станал комсомолец, докато баща му бил в затвора го приели и в компартията, дори станал секретар на селската организация на КПК. Мао е още жив, но връщат младежа в Пекин, позволяват му да следва и се дипломира като  инженер-химик.

От калта и землянката отново в двореца. И баща му вече е там, заема най-високи постове в държавата и партията. Започва с твърда крачка „дялкането на камъка“, придвижването с твърда стъпка по кариерната стълба. Прекарват го грижливо през различни позиции и важни структури. Започва като секретар в канцеларията на Държавния съвет, после и на Централния военен съвет.

Някога мандарините са били цивилни и военни администратори. Не са получавали длъжността по наследство, избирани са от средите на добре образованите и състоятелни среди. Но образованите синове често също са ставали мандарини, но в друга провинция като „пратеник отгоре“.

Най-ниската длъжност е била дибао – чиновник с власт в село и малко градче. Имал значителна власт, узнавал, отговарял и докладвал за всичко там, можел да арестува и изселва. Според узаконената система за колективна отговорност баоцзя, в определена форма съществуваща и днес, централната власт и партията поддържат строг полицейски и политически надзор.

Много здрава традиция, изиграла огромна роля в цялата китайска история и до днес. Всеки член на семейството носи отговорност за другите в него. Някога за престъпление са екзекутирали всички роднини по бащина и майчина линия. Китаецът мисли с векове, макар да живее днес.

Коварството и лицемерието до степен на пълна липса на лични убеждения са дълбоко присъщи на чиновника от Поднебесната империя. Мандарините нерядко са ползвали парите и интригите като средства за издигане йерархията. В образа на мистик или дебел властимащ под каменната маска на лукавството няма да се забележи пробягваща мисъл или проблясък на емоция.

Изрази от древни военни трактати: „Пускай слухове, порочащи врага“, „унищожи го с ръцете на друг“, С усмивки и шегички прикривай сабята си“. Да имаш престиж и влияние изисква да „запазиш лицето си“ – специален за китайците термин. Най-страшното за чиновника, за китаеца въобще е да „загуби лицето си“, приемало се като позор, направо като гражданска смърт.

За всички народи лицето само физиономия, но в китайския език думата съдържа цяла гама от тясно вплетени в обществения живот понятия и принципи. Така всеки китаец се явява като актьор, а китайският живот е национално развлечение като театър. В който всеки се стреми да се покаже достоен в очите на околните.

Създадена е била през средните векове специална Палата на церемониите за надзор за спазване на обредите, правилата и процедурите, наследени от миналото, уреждащи  живота на хората от раждането до смъртта. Особено на мандарина. Указания как според длъжността да приветства висшестоящите и равните, как да се облича и коленичи, да се усмихва и променя гласа си.

Церемонии с оглед внушаване на респект у простолюдието. Повечето се спазват и днес в Китай, някои с леки корекции. Спазват ги партийците и служителите, даже председателят Си. Забелязват се в бавната походка, безизразното лице с дежурната залепена усмивка, в поклона „цзи-и“ с леко навеждане на главата. „Лице“, издялкано майсторски и пригодно за важни ръководни роли.

Много дълга е тяхната поредица до върха с най-висшите постове в партията, армията и държавата. До обявяването му за „осеви“ ръководител от „петото поколение“ водачи след Мао, Дън, Дзян и Ху. С извънреден трети мандат за председател на КПК и президент на КНР.

Само по-важните постове, на които е „дялкан“ за целта Си Дзинпин: секретар на военния министър; първи секретар в три важни провинции по крайбрежието; генерален секретар на ЦК КПК; председател на Централния военен съвет на ЦК КПК; ректор на Централната партийна школа.

Експерти отдават успехите му с основните черти на характера: желязна воля, амбициозен, искрен, умение да намира компромисни решения сред различните групировки, непримирима борба с корупцията. Приема се, че е много голяма ролята му за  създаване на топли и редовни връзки с населението, за добрите връзки и привличането на технологии и инвестиции от Тайван.

Признават му големи заслуги в борбата не само с „мухите“ (дребните корупционери), но и с „тигрите“ (високопоставените). По негово време са проверяване 1,2 милиона членове на КПК, над 100 хиляди са  осъдени. Открива се първата китайска военна база в Джибути. През юли 2021 г. заявява, че в страната напълно е построено средносъстоятелно общество.

Си Дзипин е женен за Пен Лиюан, знаменитост, много известна в Китай певица на народни и военни песни, генерал-майор. Дъщеря им Си Минцзе под чуждо име е следвала в Харвард.

Той е и спортна натура, отдавна тренира Ушу, практикува Цигун, увлича се от алпинизъм, плуване, бокс и баскетбол. С приятели е общителен, вари им пелмени, пият по едно малко.

На последния конгрес е приета линията му за „мирна модернизация“, в нея е вградена пак неговата концепция „Един път, Един пояс“. С него начело Китай става могъща в икономическо, политическо и военно отношение свръхсила. Обявен за враг № 1 от Вашингтон, оцелява успешно в  световния период на турбуленция и ерата на „черните лебеди“ и „сивите носорози“.

С твърдото намерение към 100-летието на КНР през 2049 г.  „богата и могъща, демократическа и цивилизована, хармонична и съвременна социалистическа държава на китайската нация“.

Автор: Д-р Илия Илиев

https://trud.bg/