Дърветата виновни, защото едни тъпанари се забиват в тях с 200 км

По-добре

да махнат опасно

близките до пътя

билбордове

Точно преди 1 година “24 часа” написа за жестоката смърт на 21-годишен младеж. В полунощ пуснал във фейсбук покана: “Някой да иска да излезе?”, после качил 16-годишно момиче в мощното си БМВ и след 110 минути по пътя от село Лозево към Шумен заради бясна скорост изгубил управление, колата му се озовала в насрещното платно, завъртяла се и се ударила в дърво. Ударът бил толкова жесток, че неголямото дърво било изкоренено, а стволът му пронизал колата от пода до тавана. Важна подробност – момчето било с отнета за 8 месеца книжка. Случаите като този са много.
Последният – след удар в дърво на магистрала “Тракия” в района на Пазарджик преди няколко седмици 17-годишно момче без книжка уби 10 души нелегални мигранти. И в двата случая шофьорите са виновни – единият с отнета книжка, другият – въобще без нея, че и непълнолетен.

Проблем на полицаите от Пазарджик, а и въобще на тези, които следят трафика по магистрала “Тракия”, е, че са “проспали” шофьора без книжка, натъпкал буса с мигранти. Не казват колко пъти е минавал по трасето за трафик на хора. Той или други като него – наемни мулета, да свършат черната работа на каналджиите.

Но вместо да се търсят истинските причини и пропуски, сега се разсъждава, че дървото било виновно за гибелта на 10 души. Затова се появи идеята: Да отсечем всички дървета по магистралите! И въобще на пътя.

Как ли пък не! Само преди седмица в проливния дъжд на същата магистрала и почти на същото място, но в отсрещната посока един бабаит беше успял да качи мерцедеса си върху средната ограничителна мантинела. А преди това беше помел 4-5 коли. И на него ли му е виновно някое дърво?!

“Дърварските” причини са у хората – че карат, без да мислят. Без книжки, пияни, дрогирани, с бясна скорост.

Затова нека от КАТ да помислят как да върнат дисциплината на пътя, защо не се спазват елементарни правила, как да не пропускат, че непълнолетни без книжки карат бусове по магистралите, да не говорим за третокласните пътища, където движението е като на селски панаир.

Хайде стига сме търсили причините не там, където са, ами все някой друг ни е виновен. Днес дърветата, утре – мантинелите… А тъпанарите, яхнали мощните си коли, без да мислят, ще продължат да карат с 200 километра и да гинат или да убиват невинни на пътя.

А много по-разумно ще бъде да махнат опасно близките до пътя билбордове. Защото и в тях се удрят коли и загиват хора, но кой знае защо този бизнес не се закача

Генка Маркова

http://24chasa.bg

 

loading...