ДЪРЖАВАТА ДОРИ СЕБЕ СИ НЕ МОЖЕ ДА ЗАЩИТИ

Интересни са опитите на държавата да предотврати престъпленията срещу служителите си. Разбрахме например, че са посегателство върху полицай, глобата ще бъде цели 2000 лева. Велико умотворение, без съмнение, на Потреса на правото. Аз, като човек мислещ, реших още на първо прочитане, че това няма смисъл.

Първо, ако авторитетът на полицията стига до там, че да я нападат, а тя само да глобява, …кучета я яли държавата. Има държави, в които дори само да направиш рязко движение, след като те е спрял полицай, могат законно да те застрелят като куче. С това не се нарушават ничии права или свободи, а се пази авторитетът на държавата. Защото полицаят олицетворява именно държавната власт. Едно нападение над полицай е нападение и над държавната власт. Това явно не го осъзнават мислителите в Народното събрание.

С глоба не се пази полицията. Обратното – полицията трябва нас да ни пази, а не тях държавата да ги пази с несъбираеми глоби. Защото знаем всички кои са тези, които бият полицаи. И те обикновено са на социални помощи. Откъде ще им ги вземат. Все тая, все едно онази безумна идея да се глобяват клошари и просяци. А полицаите много, ама много олекват. Самата държава не защитава авторитета им. Защо не им разрешат използването на сила при най-малката съпротива? И когато пребият някой, който е тръгнал с брадва или сабя срещу тях, държавата да ги подкрепи, а не да ги съди. Защото докато полицията няма самочувствието, че пази закона и законът пази нея, борбата с престъпността ще бъде обречена.

Не си спомням в кой пореден български град лекари от Спешна помощ бяха нападнати и бити. Сега напускат всички лекари и екипи. Хората искат да се организират в доброволни отряди, да ги пазят, когато отиват на прегледи при недосегаемите. Само аз ли виждам абсурда?!?!
Спешна помощ е част от държавата, въпреки че са към болниците, които са търговски дружество. Държава, която не може да опази лекарите си да не бъдат пребити от близките на болните. И то пак от онези, недосегаемите. Вижда се, че цената на човешкия живот на Територията е различна. За недосегаемите е много, много висока, за полицаи, лекари, пенсионери, жени, деца, тя е ниска, почти без цена. Държавата НЕ ИСКА да ги защити. Не защитава жертвите, а защитава престъпниците. Защото са електорат!

И после как да се гордеем, как да уважаваме такава БЕЗПОМОЩНА срещу престъпниците държава? Която не може сама да се защити. Как да защити нас? А и не иска. Тя защитава само политиците и престъпниците. А ние отново мълчим….

Елена Гунчева

Снимка на Елен Гунчева.
loading...