Държавата знае…

Държавата е знаела за готвеното бягство от Централния софийски затвор през централния му параден вход. Официално бе оповестено от представители на държавата… Знаела е впоследствие, че затворникът Пелов се крие в Ботевград.
А колко още неща знае държавата? Знае, че 550 осъдени са избягали от правосъдието и закона, знае, че 55 затворници и рецидивисти за пет години са избягали през решетките на килиите и през парадните входове на местата за излежаване на присъдите… Пардон, правосъдният министър коригира числото. Не били 55, а само 52!
Министър Цачева обяви, че е гневна от случилото се. Само не извади кърпичката си да избърше сълзите в поредната сцена от един и същи  спектакъл. Обеща ни пак разследващите да си свършат за кой ли път работата. И да си подаде оставката единствено, ако премиерът я поиска! Държавата знае всичко това. Знае, че у нас оставките не се подават лично от виновните и отговорните, а само се посочват от премиера-слънце. Но слънцето не може да огрее навсякъде. И сянката остава прекалено голяма.
Държавата знае,че полицаите и надзирателите  протестират. Държавата знае, че над два милиона пенсионери изнемогват поради ниските си пенсии, знае, че 321 лева не са границите между богатите и бедните възрастни хора.
Държавата знае, че минималната заплата у нас е позорно ниска и недостатъчна. Голяма част от избирателите получават годишно възнаграждение, равно на месечното възнаграждение на народния избраник.
Държавата знае, че сме европейски и световни шампиони по корупционни сделки. Държавата знае, че европейските храни и цени имат двойни стандарти у нас. Държавата знае, че престъпността е предимно в раздела за стабилността на управлението. Държавата знае дереджето на образованието и здравеопазването…
Държавата знае, че обществените поръчки са користни и само за близки до политическа партия ГЕРБ. Държавата знае, че се злоупотребява с европейските фондове. Държавата знае, че държава почти няма… И какво от това!?

Лозан Такев

Резултат с изображение за надзирателите протестират

http://duma.bg