Държава в хватката на олигархията: Близо 7% българска земя е в ръцете на шепа бизнесмени

Декари българска земя са попаднали в хватката на крупни олигарси. За последните 20 г. 6.4% от площта на цялата държава са дадени под наем чрез ловни концесии на около 170 фирми, свързани с интересни имена като Валентин Златев, Цоло Вутов, Румен Гайтански – Вълка, Делян Пеевски, Гриша Ганчев, Христо Ковачки и др.

Изводите са направени след проверка на инициативата “Зелени закони”. Оказва се, че с помощта на ловни концесии около 7 милиона декара българска земя е попаднала в ръцете на шепа съмнителни бизнесмени.

Любимите за властта ловни стопанства обаче остават далеч от обществото. Държавни земи и гори с площ над 470 000 дка са затворени за гражданите чрез огради, които са под контрола на около 50 частни фирми. ФрогНюз припомня, че Димитър Абровски от “Има такъв народ” преди дни разказа за вилата за чудо и приказ в двора на Ловен дом “Ормана” край Ямбол. Не е ясно дали е била вдигната по законовия ред и изрядно ли е всичко по документи. Луксът пък е очевиден.

“При липсата на обществен контрол ловните концесии водят до пълна феодализация на горите и ловните територии чрез ограничаване на обществения достъп посредством ловни огради, административни заповеди и жива охрана, чрез непрозрачно обсебване и ползване на публичните ресурси (гори, дивеч, сгради) за сметка на държавата, чрез нагласена приватизация на сгради и т.н., предупреждават от организацията”, пишат от “Зелени закони”.

При проверката са били установени имената на братя Ангелови, Валентин Златев, Цоло Вутов, Цоцоркови, Румен Гайтански, Емил Димитров, Фуат Гювен, Тодор Батков, Делян Пеевски, Тихомир Трендафилов, Гриша Ганчев, Христо Ковачки, Гео Дундаров и други.

Според анализа на “Зелени Закони“ процесът на обсебване и феодализация на горите ловните територии и дивечът от олигарси може да бъде прекъснат единствено чрез пълна прозрачност и пренаписване на правилата за отдаване на ловните територии.

Един от начините това да се контролира е терените да се откават чрез конкурс, в който да могат да участват частни юридически лица, държавни ловни стопанства и ловно-рибарски сдружения.

Отдадените към момента участъци са с обща площ 4,3 милиона декара или 1/10 от всички горски територии, като 99% от тях се управляват от над 150 частни фирми. Сред най-големите концесионери са фирмите „Етрополски бук“ и „Експрес-Турс“ на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров (над 140 000 дка в Етрополе, Шерба и Несебър), „Гимел“ на Гео Дундаров (близо 120 хил. дка в Еленския Балкан), „Асарел-Медет“ на бизнесмените Цоцоркови (близо 120 хил. дка в Панагюрище), „Ви Ай хънтинг“, свързана с Христо Ковачки (над 80 хил. дка в Странджа и Рила), „Ловен комплекс Бялка“ на Гриша Ганчев (близо 70 хил. дка в Ловеч).

Основният проблем е липса на прозрачност по отношение на договорите и проверките на институциите.

Frognews.bg