Държава на концесия

Туриха отново Ивайло Московски за транспортен министър и веднага лъсна, че линията на ГЕРБ от предходните правителства Борисови ще бъде продължена. Това впрочем касае не само транспортния сектор, но конкретно иде реч за заявеното почти броени часове след идването им на власт, че процедурата за концесия на летище София ще бъде възобновена. Просто едно съобщение и толкоз. Без нито грам обяснение за поне една от притеснителните констатации, дали основание на служебния министър Христо Алексиев, да спре процедурата. Като тази, че в този си вид не защитава държавния интерес.
Завъртя се и старата плоча как с концесионното плащане ще се оздравява БДЖ, послужила буквално за оправдание от още по-рано защо аеропортът ще се отдава. А колкото до задействаната вече възможност за китайска инвестиция в БДЖ, която да реши проблема с дълга на железопътния превозвач, то Московски веднага съобщава, че бил скептичен. Въобще човекът е толкова наясно с нещата, дето се вика бил е вече министър, та очевидно не му е необходимо време поне да попрегледа някой и друг документ, пък тогава да решава и казва.
Всъщност, когато искаш да се отървеш от нещо или да го харизаш (в случая летището), за което иначе ти като министър отговаряш, това признание за некадърност да го управляваш ли е? Защо летището да не е държавно, ако работи добре и е на печалба, а? Бившият вече директор Павел Станчев, който „отлетя“ веднага след идването на Московски, огласи скандална диспропорция за рекорден брой преминали пътници и същевременно катастрофална печалба. Московски мълчи по въпроса. Затова пък след скандала с дадения достъп на частна фирма до информационната система на летището, министърът тури начело на аеропорта бившия шеф за сигурността. Защо?
Предстои през следващите месеци да разберем дали всички опасения – на обществото, на бранша, а и на левицата, ще се реализират на практика. И, както е тръгнало с новия скандален закон за концесиите, който ГЕРБ си приеха, ще доопоска ли де що остана в държавата. Пък може и нея официално да дадат на концесия.

Мая Йовановска

Резултат с изображение за Ивайло Московски

http://duma.bg

loading...