Държавният глава Румен Радев връчва третия мандат

От БСП многократно изразиха готовност за сформиране на правителство, ако им бъде даден шансът

Държавният глава Румен Радев ще връчи третия мандат на БСП. Това стана ясно от съобщение, изпратено от пресслужбата на президента.

„На 18 юли, понеделник, в 17:00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на „БСП за България“, се казва в прессъобщението.

След като „Продължаваме промяната“ не успя да намери необходимите гласове за съставяне на кабинет, а ГЕРБ върна мандата веднага след като беше връчен от Радев, президентът проведе консултации с останалите парламентарно представени партии, за да реши на кого да връчи третия мандат.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви при срещата с Румен Радев че партията няма да разговаря за правителство само с ГЕРБ и ДПС, но с останалите ще положи усилия за обединяване около три приоритета и програмата, която преди седмици изготвиха заедно с ПП и ДБ.

„Декларираме нашата готовност да положим усилия, за да гарантираме работещ парламент и стабилно правителство. Основата е програмата, конкретна и ясна като стъпки. В нея заложихме три приоритета – да бъдем социалната партия, която поставя на първо място социалната политика. Втори приоритет за БСП е „стабилна икономика“, отбеляза Нинова.
„И на трето място, за нас безкомпромисната борба с модела на ГЕРБ трябва да продължи“, каза Нинова.

От партията нееднократно досега изразиха готовност да сформират правителство, ако получат този шанс.
Източник: dir.bg