Дъ бест оф дъ бест

Снайперовата стрелба в сърцето на София и докладът за контрабандата на цигари нарушиха съня на Сотир Цацаров и Бойко Борисов. И двамата сякаш са в ступор и се чудят как хем да излязат сухи, хем да натрупат червени точки в позасивялата си рейтингова окраска.
Цацаров избяга уплашен чак в Кърджали. Лично главен прокурор да оказва „методична помощ“ за битово убийство при куп органи на място звучи не само нелогично, но и ненормално. Абсурдно там цъфна и новоизлюпеният шеф на следствието Борислав Сарафов. Плосък опит за трупане на дивиденти с разкриването на убиеца на 7-годишната Дамла в Момчилград, когато „дъ бест“ са на място. (Не коментираме ужаса от смъртта на невинно дете…). За друго става въпрос и именно поради това подобен пиар е свръхциничен. И разписва по категоричен начин импотентността и некадърността на институциите.
Показна безпомощност прелива и от напомпания до пръсване пиарски юмрук заради покушението над данъчния служител Иво Стаменов. И от джепанената закана, с която Бойко Борисов, Сотир Цацаров, Владислав Горанов и Валентин Радев се заричат държавата да отговори на куршума с цялата си строгост. Със същата строгост, с която ще премълчи публикацията на датски вестник, алармирал, че новата страна-председател на ЕС е проядена от корупция.
Какво ни убеждават „дъ бест оф дъ бест“ в държавицата? Че данъчните са в шок от случилото се, че изстрелите срещу Стоименов са зловещ сигнал за всеки, който работи за държавата (да работим срещу нея е по-безопасно?), а снайперната стрелба е заради съвестно изпълнени задължения на служителя на НАП. Защо ли по-логична изглежда официално премълчаната версия, свързана с корупционни практики? За които трудно ще чуем признание някога. Заради това и истината за покушенията срещу данъчните така и не излиза наяве.
Дали в навечерието на председателството (ах, това председателство!) и най-паче заради него не е таз активност? Избила в спешни мерки за проверка на пешеходните пътеки. Прокуратурата и пешеходните пътеки? Прокуратурата и пешеходните пътеки! Ех, прокуратурата… Все тя и тя, и тук, и там. До всяка пешеходна пътека – прокурор. Какво ще проверява? Съответствието на пешеходните пътеки с нормативната база (каквото и да означава това!), понеже имало много жертви на ПТП там. Ще проверяват пешеходните пътеки, а не шофьорите и органите, които трябва да осъществяват контрол и да санкционират нарушителите. Вицепремиер откри тоалетна на ГКПП, защо прокуратурата да не проверява пешеходните пътеки? При куп органи, КАТ, „Пътна полиция“ и пр. Ако прокуратурата вземе, че се напъне и провери колко от наложените глоби не са събрани, колко от джигитите по пътищата са на свобода и защо, с чия протекция са се спасили от закона и пр. Звучи другояче. Но не би! Важно е „волумето да е на макс“. Какво Му трябва друго!

Ина Михайлова

http://duma.bg/

loading...