Д-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: Как да се караме градивно

Много е страшно когато спрем да се караме или когато запушим комина на семейната ни къща, за да не дими. Безразличието или пък ненавистта ни към другия е стигнала до там, че вече не ни е интересно да спорим. Не че няма причини, те могат да бъдат много: несъгласие, борба за власт или желание да сме винаги прави.

Неумението да отстъпим или негодувание, няма значение когато студенината се е настанила трайно по между ни. Конфликтът ще е последното нещо, което може да сгрее отношенията ни, но само ако всичко между нас вече е приключило.

Погрешно очакване е, че в щастливите връзки няма стълкновения. Напротив, споровете понякога могат да провокират и повече сексуална страст между партньорите.

Някои двойки вярват, че щастието е несъвместимо с разногласията и се опитват по всякакъв начин да ги избегнат. Нещо повече, двойките които своевременно изпускат парата по между си, могат да се радват на дългосрочно партниране.

Тези хора, които обичат да премълчават негодуванието си след време установяват, колко негативни емоции са натрупали спрямо другия. Защото колкото по-рано се освободят от болката си, толкова по-добре. Складирането на неизказаното негодувание спрямо любимия и заключването му вътре в душата, стъпка по стъпка ще разруши идеалния му образ. Дребните неща, които до скоро са ни създавали лек дискомфорт, малко по-малко започват да ни дразнят все повече. Всичко онова, което сме му спестили и не сме изказали на глас, го въртим като развалена плоча в ума си и то не ни дава покой. Нещата заради които сме го харесали и сме се влюбили в него вече стават отблъскващи. Не всеки от нас може да предвиди тази ситуации. Няма как, когато в душите на двама гори огън той да не избухне. Ненужно е да затваряме в себе си страстите, независимо дали са положителни или отрицателни. Когато прикриваме раздразнението и възмущението си, не само претоварваме себе си, но и не даваме възможност на другия да изкаже собствената си позиция. Може да се окаже, че конфликтът би се разрешил само с една дума, а вместо това оставайки прикрит, той ще нараства и в крайна сметка ден, след ден ще разруши любовта ни.

Да, много е хубаво когато хората умеят да се карат, но без обидни думи и неизказани мисли. Това спестява много напрежение и прави връзката ви по-здрава и по-щастлива, а колко е прекрасен сексът за сдобряване? Разбира се всички двойки се карат, но по-различен начин.

При някои хора не минава и ден без да има скандал, при други обратно цари мълчание и неискрени усмивки. Отношенията в двойката  рядко са гладки, така както и морето никога не е спокойно, но винаги е привлекателно с различните си настроения и цветове, които ни предлага. Нека да не забравяме, че облаците носят дъжд, а дъждът напоява земята ни, така както спорът може да разруши едни отношения, по същия начин може и да ги направи по-здрави и по-щастливи.

Може би вече сте събрали кураж за да си направите една буря у дома? А колко често да предизвиквате конфликтите вкъщи? Колкото ви е на сърце. Няма двойки, които да не се карат, но щастливите го правят по-рядко. Миговете на нежност са в пъти повече от изблиците им на гняв. Удовлетворените двойки спорят и след това се сдобряват, защото се обичат и виждат смисъл въпреки несъгласията си да продължат напред.

Да мислим за семейния спор не със страх, а като обективна реалност и да извличаме от него максимална полза. Защото скандалът, ако е резултатен, може да бъде мощен стимул да изведем отношенията си на ново, стабилно ниво, и да променим градивно ситуацията във взаимна полза. Важното е да намерите начин да комуникирате ползотворно, а не просто да изливате негативните си мисли. Защото във връзка си не сме сами, а и не си струва всеки проблем да се превръща в семейно бедствие.

Д-р Катя Пенева тел. за контакти 0897 25 81 81

e-mail: ka.peneva@abv.bg

burgascity.com