Д-р Мирослав Ненков: 100 човека крадат в системата на здравеопазването и са по-силни от държавата

Това правителство два пъти по половин милиард лева качва бюджета на Здравната каса. Краде се. Наливат се тези пари в каца без дъно. Крадат тези, които управляват системата. Едни сто човека, които мога да изредя. Тези крадци са много чувствителни, те са много обидчиви. Те са по-силни от държавата. Това заяви бившият министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков пред Нова тв.

„От една страна хората трупат здравна култура от Интернет, а не от истински лекари. От другата страна лекарите от моето поколение имат едно овластяване. Ако вие дойдете при мен с готова диагноза, аз се дразня много. Вие или вашите приятели смятат, че детето ви или ваш роднина е за болница, но това не го срещате, вие сте недоволни. Идват хора с готови диагнози, които, като се окаже, че не са така, те не са доволни. Идват хора, които искат да постъпят в болница за една седмица без да има нужда, пак не са доволни. Има тлеещо и непрекъснато поддържано напрежение между една част от обществото, която представлява моята гилдия, и останалата част“, добави той.

„Навремето направихме лекарите търговци, болниците – търговски дружества. И се търгува със здравето на хората. Лекарската професия е като всяка една друга, с тази особеност, че тук се касае за живота и здравето на човек. Получават се немалко лекарски грешки. Скоро прочетох за жена, която починала, като лекарят й казал, че има гастрит, а тя е починала от инфаркт. Не малко са такива грешки. Нещо повече, че самите лекари не уведомяват пациентите, за това какво може да бъде развитието на дадено заболяване“, смята адвокат Пламен Димитров.

Той коментира случая с починало 14-годишно дете в Перник, на което е поставена упойка, която му коства живота. На втора инстанция Апелативният съд оправдава собственика на клиниката и дава условна присъда на съпругата му, която също е собственик.

„Признаваш някой за виновен, но му намаляваш наказанието, което му е дадено на първа инстанция. На тях им тежеше, че им наложиха 5 години забрана да не упражняват лекарска професия. Сега втора инстанция го махна това. А в тази клиника има втори такъв случай, но този път детето е имало късмет в „Пирогов“, обясни още той.

„Много е важно да бъдем прецизни в начина, по който дефинираме лекарската грешка. Тя става лекарска грешка, когато отдолу се подпише съдия, а не когато е казано от репортер или някой разбирач е изказал своето мнение по телевизията, на базата на недостатъчно информация. По отношение на малигнената хипертермия, това е едно ужасяващо усложнение, което е малко като гръмотевица. Би могло да се предвиди, но със специфични изследвания и изключително рядко. Проблемът е, че единственият медикамент, който се прилага в този случай, не е бил наличен“, обясни Ненков.

Относно смъртта на 3-годишния Александър, който почина преди няколко дни в столицата, обикаляйки из три болници, Ненков попита, че ако се окаже, че детето е починало от пневмония, която не се предвижда, кой ще се извини на докторката, която е охулена в социалните мрежи?

Резултат с изображение за Д-р Мирослав Ненков

https://dnes.dir.bg/