Д-р Цветеслава Гълъбова: 90% от психиатричните лечебни заведения са в лошо състояние

От инцидент като този не сме застраховани, защото от 43-44 или 45 стационарни психиатрични лечебни заведения може би 80 или 90% са в недобро състояние. Някои са и в лошо.

Това каза пред БНТ д-р Цветислава Гълабова, директор на психиатрична болница “ Св. Иван Рилски“.

„Става дума за сгради, които са приспособявани да бъдат психиатрични лечебни заведения, с изключение на болницата в Пазарджик и някои университетски клиники, другите са бивши складове, бивш затвор, бивши сгради, които са приспособявани и се амортизират, затова поддръжката им е много трудна. Те не отговарят на съвременните противопожарни изисквания.“, обясни още тя.

Припомняме, че часове преди настъпването на Новата година голям пожар избухна в сградите, разположени в района на Сточна гара в София. Над 50 пациенти бяха евакуирани и настанени в други лечебни заведения. Част от тях – 16 са в психиатричната болница „Св. Иван Рилски“.

„Инцидентът, разбира се, че се отразява, защото това е много голям стрес и за психично здрав човек да преживее пожар, евакуация. В случая с нашите болни има и стрес от самото преместване и поемането от друг екип, но това са преодолими неща. Иначе състоянието им е добро за естеството и стадия на техните заболявания.“, сподели още д-р Гълъбова.

Започва ремонтът на сградите на Психодиспансера и Белодробната болница в София. Има изгорели кабинети, с повредено или унищожено оборудване. Напълно е заличен архивът на Белодробната болница. Предстои инженери да направят огледи за състоянието на сградите. Все още се разследват причините за възникване на огъня.

.

https://frognews.bg/

loading...