Евгений Дайнов: ГЕРБ ще излязат замаяни от изборите, ще има протести

Протестите срещу Иван Гешев и изобщо статуквото ще продължат и заедно с официализирането му за главен прокурор ще се получи чудна смесица за промяна на управлението, казва политологът Евгений Дайнов.

В интервю за „Сега“ той коментира дали е пазатулен безпрецедентният скандал с теча на лични данни от НАП на милиони български граждани: Не, всичко това ще продължава месеци наред и ехото ще е далечно. Не знам дали властта си направи сама целия този скандал, както навремето Хитлер запали Райхстага, за да удари всички свои политически противници. Но в момента властта, както и проправителствените медии, както и Иван Гешев се опитват да използват теча от НАП, все едно е пожарът в Райхстага. Да го удържат като политическо явление, за да гонят своите политически противници. Ясно е. През ден публикуват списък с врагове на народа. Което е политическа акция от страна на режима срещу хората и тя ще продължи с месеци, обяснява той.

А и всичко, което публикува прокуратурата, свързано с разследването по НАПлийкс, е заплаха срещу определени хора и среди. Там пише – с всички средства от закона ще ви преследваме, ще ви попилеем, ако не си налягате парцалите, допълва политологът.

Дайнов изказва мнение и за проекта „Няма такава ддържава“: Слави Трифонов попадна едновременно в няколко капана. Първият е, че той играе „лъжливото овчарче“. Последните седем-осем години непрекъснато заплашва, че ще влезе в политиката и че ще разрита всички останали и накрая не го прави. Вторият капан, в който той влиза, е, че изключително сериозно надценява своето значение. Веднъж каза – „излизам пред парламента, елате да ги попилеем“, и дойдоха няколко човека от неговите и още толкова зяпачи. Тежко надценява готовността на хората да гласуват за него като политическа фигура.

Третият капан, че Трифонов се опитва да повтаря популистки неща, които вече са правени, а четвъртият – че ако си истински популист, трябва да си нов и свеж, а той не е. Гледаме го повече от четвърт век, изброява той.

Дайнов коментира и каква политическа есен ни очаква: Гешев, който е продукт на съветската школа на държавен тероризъм, не напразно българските прокурори висят в Русия непрекъснато и се връщат със съветски номера, трябва да бъде наложен официално. Като прибавиш и протести, които ще започнат отново, и го поразбъркаш, се получава чудесна смесица. Изходът от нея е, че ГЕРБ ще излязат от тези избори като замаяни, няма да знаят на кой свят са.

В лицето на ГЕРБ и БСП виждаме неспособността на статуквото да продължи да се възпроизвежда. Това означава, че разклащането и падането на ГЕРБ няма да доведе на върха БСП, защото левицата също е в много тежка, може би окончателна, криза. Цялото това поколение на т. нар. преход политици и партии ще влезе в разклащане и може би криза, отваряйки място за ново поколение, смята поритологът.

Гарантирам ви, че ако има втори тур и добра кандидатура срещу Фандъкова, то тя ще изгуби. Категорично. Софиянци са разярени. И то двойно – първо им писна от ГЕРБ и тези некултурни хора, а все пак София е стар буржоазен град, и второ дълбоко им е писнало от Йорданка Фандъкова, категоричен е Дайнов.

.

frognews.bg

loading...