ЕВРИКА

 

Най-после някой доказа какво точно причинява SARS-CoV-2 и на какво се дължат усложненията. Ако още в самото начало бяха правени аутопсии, това заключение щеше да отнеме седмица и половина, а не година и половина. Много хора щяха да бъдат спасени, много грешки в лечението щяха да бъдат избегнати и много ненужни разходи щяха да бъдат спестени.

За мен остава горчивината от съвсем скорошното признание на един професор по инфекциозни болести, член на прословутия НОЩ, че още през март миналата година съм била права за лечението на Ковид-19 и той вече се е приближил до моята позиция.

Тогава бях под огромен стрес да се преборя за живота на свои близки и търсех съвет, изход, решение, нещо което да ми помогне. Изчетох хиляди страници научни публикации. Вярвах в аргументите на медицината, която сме учили, а не онази измислената, с която ни заблуждаваха хирурзите от Щаба. Настоявах за използването на комбинация от кислород и препарати включващи Антистенокардин, именно заради антикоагулантния и имуномодулиращия му ефект. За съжаление, той каза, че не смее да се отклони от официалната линия на лечение с респираторите, Хлорхексидина, Ремдисивира и тройните комбинации широкоспектърни антибиотици. Тази линия не доведе до нищо добро за голям брой пациенти.

Аз заложих на знанието, на търсенето на доказателства и научна логика в диагностичния и терапевтичен процес. Така постепенно моите пациенти станаха няколко стотин от различни краища на света – от България, Великобритания, Франция, Испания, Гърция, САЩ. Не са хиляди, но са живи и възстановени и аз се гордея с волята на всеки един от тях да се пребори.

Благодаря на Бог и преподавателите си в университета, които ме научиха на изкуството да лекувам! Благодаря на пациентите си, че ми се довериха!

Истината много прилича на водата – винаги намира път да излезе, само жалко когато закъснява прекалено дълго.

Антония Първанова