Евродепутатът Kлeъp Дeйли: Не приемам отговорите на Иван Гешев в ЕП, ще продължа с въпросите

Намирам за поразително, че Иван Гешев с пренебрежителен тон определи твърденията за него като „морален и административен укор“. Никой в неговата позиция не трябва да бъде подложен на укор, нито административно, нито морално.

Това каза за Фрог Нюз евродепутатъ Kлeъp Дeйли, която потърсихме с въпрос как оценява отговорите на Иван Гешев на зададените от нея въпроси по време на дискусията в комисията по Граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент.  Ето какво сподели Дейли:

Радвам се, че мога  да коментирам допълнително. Смятам, че отговорите на Иван Гешев са недостатъчни и неприемливи. Поставените въпроси са легитимни. Г-н Гешев знае, че в България е изразена значителна загриженост относно назначаването му, какт и че скандалът „Апантаментгейт“ има огромни политически последствия. Точно заради това, да отхвърлите въпросите с думите „чували сме всичко това преди, това са стари проблеми“ изобщо не е  достатъчно. Защо не използвате възможността да отговорите на въпросите? Фактът, че не го направи, ме прави още по-притеснен и още по-решена да преследвам тези въпроси.

За мен бе  също така шокиращо, че той предложи в един момент, и то с твърде пренебрежителен тон, че някои от твърденията за него „не са незаконни дори“, а просто „административни проблеми или морални проблеми.“ Намирам това за  поразително… Никой в неговата позиция не трябва да бъде подложен на  укор, нито административно, нито морално.

С мен се свързаха много български граждани, които далеч не са доволни от отговорите му и които очакват европейските институции да следят и да предприемат действия във връзка с това, където могат. Това е въпрос, към който ще се връщам.

Отговорът на Иван Гешев предизвика остри реакции и коментари и у нас.

Фрог припомня, че ирландката  Kлeъp Дeйли направи остро изявление в комисията LIBE, пред която бе представен новият български главен прокурор Иван Гешев и му зададе редица въпроси. Ето какво каза тя: „Бългapия пaдa нaдoлy в индeĸca зa ĸopyпция и тoвa pyши имиджa нa cтpaнaтa. Πpиcъcтвиeтo нa г-н Гeшeв пpeдизвиĸвa cepиoзни пpитecнeния cpeд нac, вĸлючитeлнo и във вpъзĸa cъc cĸaндaлa „Aпapтaмeнтгeйт“, иcĸaмe дa гo чyeм и зa гpyпaтa „Heдoceгaeмитe“, зa дoгoвapянията, дoвели до пo-лeĸи пpиcъди. И oщe – ĸaжeтe ĸaĸ cтe били избpaн за глaвeн пpoĸypop нa фoнa нa мнoгo бypни пpoтecти oт гpaждaнитe. Aвтopитeтът нa зaceдaниeтo ce пoдpивa oт пpиcъcтвиeтo ви!“

Може да видите какво каза той във видеото ТУК,  след 17:54 минута

.

https://frognews.bg/

loading...