Евроизлагация

Най-корумпираните, но пък послушнички. Така ни виждат в чужбината. Доскоро управляващите обвиняваха БСП, че си измисля подобни твърдения. Само през последните няколко седмици обаче редица авторитетни международни издания ни „застреляха“ от първите си страници със заглавия, директно посочващи корупцията като проблем номер едно за България. Че сме слаби в борбата с нея, всички си го знаем. Дори и управляващите. Яко се напънаха ГЕРБ и коалиционните им патриоти и бизнесмени, за да пробутат някакъв антикорупционен закон… Колкото да покажем пред чужденците, че видите ли, чули сме, че такова нещо трябва да имаме. Пък, че то едва ли ще проработи, това е друг въпрос.
По стар гербаджийски маниер се приемат купчини документи, които после спешно ще трябва да се коригират. Въпросът е номерът да мине, а като дойдат господата с костюми – да може премиерът да потупа по масата и да отчете дейност в битката с престъпленията, облечени във власт. Те, костюмарите, няма да имат време да се вглеждат в детайлите, та пробойните в закона може да останат незабелязани. Чужденците ще дойдат за малко, пък и целта им не е да се вглеждат във вътрешноведомствените ни драми.
Еврогостите ще видят най-хубавото от България, опитват се да ни убедят гербаджиите. Че как няма да им е хубаво с евромилионите, които отиват за евровоаяжи и евроремонти? Някой има ли представа колко точно струва „лъсването“ на НДК? Бързо забравиха Мирослав Боршош, мимоходом минаха инспекциите за незнайно колко пъти преправяните плочки, мазилки и т.н. Ама НДК бил много хубав… Толкова експертно е направено всичко, че някакъв екран беше изтъпанчен пред произведение на изкуството от Йоан Левиев. Този гаф май най-точно показва каква е представата на управляващите за реклама на родното творчество. С един замах някаква безлична джаджа скри уж временно нещо уникално, което би трябвало да е ако не акцент, то поне артистичен фон за бюрократите, обръгнали на плазми, банери и пана… Но бутафорията не спира дотам.
Прекрасното НДК, което ще домакинства цял куп прояви, на пръв поглед изглежда добре. Само дето в подлезите му е страшно. На метри от него гордо стоят изтъпанчени псевдографити, изобразяващи мъжки полови органи, съпроводени от нецензурни „любвеобилни“ фрази и футболни лозунги. Боклуци, извадени чимове, стърчащи кабели, мазилка на кръпки и закачени накриво таблеки пък явно трябва да придават уникалност на българското европредседателство. Това е гледката край НДК. Да, не е от днес, и не е само край Двореца, ама затова няма как да виним БСП, че тя не е управлявала в София от твърде отдавна. За сметка на това гербаджийското кметуване би трябвало да е изстреляло столицата в топ 3 на прекрасните градове, ако слушаме бате Бойко и леля Данче…
НДК би трябвало да покаже много култура на Европа. Ама как и според чии разбирания? Така и не се разбра точно какви са ни приоритетите и целите, които ще тикаме към реализация покрай домакинството на този световен форум. Щяхме да помиряваме Русия с ЕС, Лиляна Павлова рязко се отказа. Сега пък целим да сме балкански балансьор, да помагаме на Великобритания за „Брекзита“…
Единственото ясно е, че ни мислят за корумпирани. Ама ние сме си свикнали с това. Очаквано президентът наложи вето на антикорупционния закон. ГЕРБ и компания мълчат, макар отдавна да бяха предупредени, че това ще се случи. Но те и лидерът им обичат да си трайкат, когато стане напечено. Чакат да видят откъде духа вятърът. От няколко седмици чужденци твърдят, че сме прояждани от корупция, властта обаче – ни вопъл, ни стон.
Евроизлагацията предстои, остава да видим колко дълбоко е дъното, към което управляващите ни тласкат.

Павлета Давидова

http://duma.bg