Европа не издържа и легна на Русия

Европа не издържа и легна на Русия.
Ройтерс припомни, че Москва предупреди Европа,че ще спре доставките на газ, ако не се плащат в рубли.

Европейската комисия заяви в петък, че компаниите от ЕС ще могат да се съобразят с искането на Русия да получават плащания за газ в рубли, без да нарушават санкциите. Това е възможно с помощта на схемата, предложена по-рано от Москва, при която страните ще плащат в евро или долари, които след това се конвертират в руска валута, съобщи Ройтерс.

През март Владимир Путин издаде указ, който насочва купувачите да откриват сметки в Газпромбанк за плащания в евро или долари, които след това се конвертират в рубли.

Европейската комисия тогава заяви, че указът нарушава санкциите на ЕС, като постави завършването на покупката – след конвертиране на плащанията в рубли – в ръцете на руските власти.

Въпреки това, в консултативен документ, разпространен до страните-членки в четвъртък, Комисията отбеляза, че предложението на Москва не изключва непременно процес на плащане, който би бил в съответствие със санкциите на ЕС срещу Русия заради конфликта в Украйна.
Съветите на комисията не били правно обвързващи, а са опит за решаване на проблема с плащането на руския газ.

Брюксел посочва в документа, че има опции, които могат да позволят на компаниите да продължат да плащат законно за газ.„Компаниите от ЕС могат да поискат от руските си контрагенти да изпълнят договорните си задължения по същия начин, както преди приемането на указа, тоест като заплатят дължимата сума в евро или долари“, се казва в документа.

Преди да извършват плащания, операторите от ЕС могат да направят изявление, че считат своите договорни задължения за изпълнени, когато депозират евро или долари в Газпромбанк, а не по-късно, след конвертиране на плащането в рубли, се казва в документа.(Пълен гърч да обяснят капитулацията си).

„Би било препоръчително да поискаме от руската страна потвърждение, че тази процедура е възможна, предвид указа“, се казва в документа.

В документа се казва, че режимът на санкции на ЕС не пречи на компаниите да откриват сметки в Газпромбанк или да взаимодействат с банката, за да намерят решение.

Йордан Халачев