ЕВРОПЕЙСКАТА ИЗБИРАТЕЛНА АПАРАТУРА

След безкрайния пазарлък за ръководни постове, можем да попитаме – хора ли ни управляват или сметачни машини? Имената на върволица кандидати, някои познати, други – не, стигат до нас, при всяко отваряне и затваряне вратата на канцеларията на преговарящите. Какъв е смисълът на европейските избори, ако всичко съществено се решава с договаряне? Има ли някой, който вярва в масов прилив на гласоподаватели в следващите европейски избори? Аз съм бил и оставам привърженик на съюза. Гласувам и ще продължавам да го правя. Това ми дава морално право да критикувам настоящата система с предимство, пред всеки друг критик, който предпочита да ходи на гъби или на риба.
Избора или правото на избор е най-голямото демократично завоевание. Неговото изопачаване е престъпление! Имам конкретен пример. Вие кой бихте избрали на ръководен пост – белгийският министър председател Шарл Мишел или Мишел Барние, главен преговарящ от името на ЕС с Тереза Мей в аферата „Брексит?
Няма да се спирам на сексуалните специфичности на белгиеца. Това не ми пречи да попитам обаче две неща. Къде е семейството на този човек и с какво е допринесъл той за прогреса и развитието на Белгия или на Европа?
Мишел Барние изнесе на собствения си гръб, безкрайните преговори с англичаните и победи, защото защити европейските икономически интереси, така както никой друг не го е правил. Десетките безсънни нощи в компанията на киселата англичанка, са на негова сметка. Барние е планинар, съответно човек, който не се огъва лесно. Заедно с Жан Клод Кили организира блестящо зимните Олимпийски игри в Албертвил. Има семейство и деца. Част е от традиционната френска десница.
Меркел и нейната „народняшка“ десница обаче предпочитат белгиеца, защото Мишел Барние, въпреки, че е „десен“ има един неприемлив дефект. Той е французин!

Божидар Чеков

Снимка на Божидар Чеков.

loading...