Европейската комисия с нов удар по Русия

Готвят нов пакет санкции

Европейската комисия е напът да одобри нов удар по Русия със седмия пакет санкции срещу страната.

Този пакет ще забранява купуването на злато от Руската Федерация, отбелязва Ройтерс, позовавайки се на два източника, пожелали анонимност.

Европейската комисия окачестви новите мерки като „пакет шест и половина“ или „пакет за поддръжка“ и са натоварени със задачата да коригират някои от съществуващите вече ограничителни мерки. По този начин ще бъде улеснен износът на храни и зърно от Русия.

За да влезе в сила новият пакет от мерки, трябва да бъде одобрен от правителствата на страните, членуващи в Европейския съюз. Ако бъде одобрен, ще бъде забранен вноса на руско злато в страните от Евросъюза, включително и за трети страни.

Освен това Брюксел прави опити да затегне и режима за внос на стоки, които биха могли да бъдат използвани за военни цели, в това число химикали и машини.
В забранителния списък ще се добавят нови компании и лица, имащи връзка с Кремъл.

По-рано днес стана ясно, че руският президент Владимир Путин е уволнил изненадващо генералния директор на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин.

Той е подписал указ за неговото освобождаване като на освободеното място е назначил вицепремиера Юрий Борисов, разкриват от пресслужбата на Кремъл.
Източник: standartnews.com