Една мила женица, гинеколог по образование и по съвместителство председател на ЕСср, била заявила, че няма да позволи на Русия да продава природния газ за рубли

Вчера една мила женица, гинеколог по образование и по съвместителство председател на ЕСср, била заявила, че няма да позволи на Русия да продава природния газ за рубли.

Със същия успех може да заяви, че на територията на ЕСср гравитацията не действа. 🙂

Явно, в програмите по медицина, не се изучава дори и рудиментарна икономика, иначе госпожата щеше да знае, че на дефицитен пазар, господар е продавача, а не купувача. Скоро тя, а уви и всички, които сме в рамките на ръководения от нея ЕСср, ще научим как работят законите на пазара и физиката.

Прогноза – тази зима, ще е студена и гладна. Питате защо студена, ще го обясня толкова кратко и просто, че вероятно и госпожата гинеколог би го разбрала.

За да преживее без проблеми следващата зима, Европа трябва да запълни газовите си хранилища най-късно до ноември, които по стечения на обстоятелствата текущо са на практика празни. Ако това не стане, ще трябва да се прави един труден избор – да се спре промишлеността или да се спре отоплението. Причината ще бъде недостиг на газ.

Не случайно в Европа има развита система на газохранилища, защото капацитета на тръбите, не позволява консумацията да се задоволява пряко от тръбата. В Европа има само една държава, която е изключение – Финладия, която май скоро ще сърба попарата на късогледата си политика.

Да се върнем на физическата страна на нещата. Обемът на газовите хранилища е около 100 милиарда м3. Максималния капацитетът на Северен поток 1 е 160 милиона м3 на ден. Тръбопровода през Украйна в момента пропуска около 100 милиона м3 на ден. Ямал-Европа и Турски поток имат капаците около 300 милиона м3. Максималният капацитет на втечнен газ е 400 милиона м3 дневно. Самата Европа има собствено производство около 150 милиона м3 дневно.

В края на текущия отоплителен сезон в хранилищата ще останат около 20 милиарда м3. За да се подготви за следващият сезон на Европа и трябва да вкара в хранилищата около 90 милиарда м3. Това не може да стане за един ден.

Ако направим една проста „бакалска“ сметка, ще видим, че при текущият капацитет на тръбите, ще са необходими около 100 дни за да се напълнят хранилищата и то при условие, че няма никаква текуща консумация, т.е. запълването трябва да започне април. Ако не започне през април, ще има дефицит на газ. Синоним на термина „дефицит на газ“ е „студ“.

Ако не чуете, че госпожа гинеколожката е намерила рубли да си плаща за газта, да знаете, че е хубаво да помислите за алтернативно топлене – от топли дрехи, дърва и други.
Кой разбрал, разбрал.

п.с. Да вярвате на разни „експерти“ и чиновници, които ви обясняват врели-некипели като как ЕСср ще ви договори газа, как САЩ ще ни доставят втечнен газ, как Азербайджан или Катар ще ни спасят, е същото като да вярвате в дядо Коледа – много е романтично, но до определена възраст.

Виктор Папазов