Една от най-големите опасности пред обществото ни е да не изгуби усещането и най-вече мотивацията за промяна

Една от най-големите опасности пред обществото ни е да не изгуби усещането и най-вече мотивацията за промяна. И тук не става дума конкретно за избирателите на една или друга политическа сила, а за онази социална съвкупност, за онази половина от българските граждани, гласували за промяна. Независимо дали са умни и красиви, фенове на джаза или пък на чалгата, независимо дали работят в рекламна агенция или щавят пилета по кланиците в Белгия и Нидерландия, независимо дали оставят 20 лева бакшиш в ресторанта или с 20 лева пазаруват, за да нахранят семейството си, между всички тези хора има много общо. И това е мотивацията за промяна. Тя е събрала заедно всички тях, независимо от огромните различия помежду им, независимо и от факта дали с гласа си са подкрепили „Демократична България“, „Изправи се БГ! Ние Идваме!“ или пък „Има такъв народ“.

Не знам дали с говоренето и поведението си господата Станислав Трифонов, Тошко Йорданов и Филип Станев клатят статуквото, но със сигурност клатят мотивацията на част от обществото, готово да понесе дълбока промяна. Няма как дебелашките шеги тип „български праймтайм“ и киселото излъчване да дават кураж на тези, които са гласували тук, в тази страна, да стане друго.

Да ви призная, на мен ми е трудно да определя „Има такъв народ“ като „протестна партия“. Поне аз нямам спомен „ИТН“ да са изразили позиция или да са присъствали на протест срещу г-н Гешев. Нямам и спомени партията на г-н Трифонов активно да е призовавала симпатизантите си да се включат в протестите срещу г-н Борисов. Изобщо, личното ми усещане е, че „ИТН“ се включи в протестите точно дотолкова, доколкото е необходимо, за да бъде опакована и представена в медиите като протестна партия. Ни повече, ни по-малко.

И дори това не е най-важното. Защото единственото важно е „Има такъв народ“ ярко да докаже, че е партия на промяната, а не дали е била партия на протеста. На първо място, пред собствените си избиратели.

И да спрат да клатят мотивацията за промяна.

Мартин Димитров