Експерт алармира, че „Газпром“ ще ни съсипе в съда

И в двата случая губим шанса да сме правата страна

Председателят на Националния комитет на Световния енергиен съвет, бивш депутат, бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“ и бивш шеф на Българския енергиен холдинг Валентин Николов коментира, че страната ни не е взела правилното решение по стария договор с „Газпром“.

Той посочи, че не може да бъде сключен нов договор и допълни, че всяка стъпка е голям проблем.
„Отиваме на арбитраж най-вероятно“, коментира Николов в интервю за БНР. Припомняме, че той има опит от арбитража с руската АЕЦ „Белене“.

„Арбитражът не е обикновен съд. Арбитражът е доста по-интересен и по-сложен“, поясни той. Всяка страна си избира съдия, а след това двете страни заедно избират трети съдия.
Трябва много добър екип от международни консултанти във връзка с арбитража, които да оценят какви са шансовете ни“, смята експертът и подчертава, че се намираме „в много лошо положение“.

„Дори да влезем в преговорите, не можем да изтеглим количествата, които не сме взели до този момент, до края на годината. Ние вече сме в хипотеза да молим „Газпром“ да удължи договора, за да можем да вземем тези количества. Защото ние по договор трябва да ги платим, независимо дали сме ги взели или не“, разкри той.
Източник: standartnews.com