Експерт прогнозира голяма изненада при вота

Най-трудно предвидим е резултатът на ПП

Социологът Добромир Живков предвижда голяма изненада при предстоящия вот.

Той отбелязва, че е трудно да се предвиди какъв точно ще е изходът от изборите, но сегашните резултати до голяма степен възпроизвеждат картината от проучването през октомври 2021 година, отбеляза той за БНР.

„Имаме почти сходни изходни позиции на основните политически сили, които бяха в последното народно събрание. ГЕРБ, БСП, ДПС и ДБ имат ясно очертан електорален профил. Те вече са мобилизирали голяма част от партийните си ядра и са близо до максималния електорален резултат, който биха могли да постигнат“.

Социологът обясни, че резултатът на ПП е трудно предвидим.
„При тяхната електорална подкрепа се наблюдава силна волатилност. Резултатът им варира от 17 до 22-23%“.

Той отбеляза, че към момента очакванията са за относително ниска избирателна активност, но допълни, че е по-висок делът на хората, които все още не са решили за кого да дадат гласа си.
„Български възход“ и „Има такъв народ“ са близо до бариерата от 4 процента, но не може да кажем кой е над и кой е под тази черта, обясни социологът и допълни, че винаги може да има отклонение в тези проучвания.

„Много хора вече възприемат ситуацията и в нейния не много реалистичен вариант и са подготвени, други не вярват, че ще преживеем толкова сериозна криза.
Трудно е да се прогнозира колко хора ще гласуват“, обясни социологът.

„Кампанията в момента е вяла. Очаквам през последните две седмици да има по-висока степен на политизиране на обществото ни, което ще доведе и до по- висока избирателна активност. До момента дори не стигаме нивата, които имахме през есента на 2001“, заключи той.
Източник: standartnews.com