Експерт прогнозира катастрофални проблеми с изборните машини

Честността на изборите ще се брани от група за киберсигурност към МВР

Експертът доц. Златогор Минчев прогнозира катастрофални проблеми с изборните машини.

Той е на мнение, че колкото и да е добра идеята, групата за киберсигурност към МВР да брани честността на изборите, е необходима предварителна подготовка, а не всичко да се прави в последния момент.

Той смята, че по всяка вероятност групата ще бъде финансирана от бюджета на Министерството на вътрешните работи.
„Тя обаче не трябва да бъде единствено за конкретните избори, а да си остане действащата постоянно. В държавата трябва да има консолидиране на капацитета по темата киберсигурност“, категоричен е експертът.

В ефира на „Денят ON AIR“ той заяви, че кибератаките трудно биха могли да бъдат предотвратени, предвид факта, че винаги са добре подготвени.
„Никой не може да бъде напълно подготвен за всякакъв вид атаки. Наблюдаваме го и в момента“, посочи още той.

Експертът разкри и кои са опасностите, които крие машинното гласуване.
„То рязко намали броя на гласоподавателите, защото гражданите не вярват на машинното гласуване. Като технология то се е доказало по света, но ние си го побългарихме и нещата не са на нужното технологично ниво“, смята доц. Минчев.

Според него технологиите от подобен тип нямат гаранция повече от 5 години, а българските са произведени за евроизборите преди 4 години. Поради тази причина могат да се очакват множество аварии.

„Самите машини почти не са използвани, но акумулаторните системи остаряват. Проблемът е в идеята за автономно захранване. Вероятно сега ще трябва да се пусне нова обществена поръчка за захранващи системи, освен за инсталиране. Големият въпрос е кой ще инсталира софтуера“, посочва още той.

Според него за големите партии не се очакват сериозни флуктуации, но пък малките може да изпаднат. Това е съществено, ако говорим за коалиционно демократично управление.
Източник: blitz.bg