Експерт прогнозира коя ще е първата излагация на служебния кабинет

„Булгаргаз“ трябва да предяви искове по нарушаване на договора за пропуснати ползи

Енергийният експерт Васил Начев прогнозира първата излагация на служебния кабинет.

Той посочи, че очаква правителството да направи неуспешен опит за възстановяването на доставките от „Газпром“. Според него обаче, той ще завърши по изключително смешен начин.
Това зави Начев в ефира на НоваНюз.

„Сделката за седемте танкера втечнен газ е под условие – следващото правителство да се съгласи, че сделката е достатъчно изгодна и да осигури терминали, на които да бъде разтоварен. Подготвят се псевдотаблици как „Хенри Хъб“ е евтин, а крайната цена – много висока. Това е поредният опит за привличане на внимание и да ни убеди, че без руски газ не може да съществуваме“, заяви той.

„“Хенри Хъб“ е основният център за определяне на цена на газа, който излиза от САЩ и съответно точно там, където се газифицира, където спира да бъде собственост на производителите.
Оттам друга фирма, която поема риска, застрахова, договаря танкерите и регазифицира някъде из Европа. Цената се определя след като пристигне корабът“.

По думите му тъй като газът е с референтна цена „Хенри Хъб“, предстои да се види каква ще е премията между нея и добавката.
„Тя максимум може да бъде 110%. Вчера цената беше 30 долара, трябва да добавим 16 за втечняване и транспорт. 110% върху тези 30 прави около 70 долара. На цена като включим 16-те, максимум до 80 долара може да дойде газът на терминала. В зависимост от газопреносната система имаме някъде около 5-6 лева на мегаватчас за транспорта“, разкри Начев.

„Няма защо България да плаща за неупотребен газ на „Газпром“ (по клаузата „купи или плати“). А по-скоро „Булгаргаз“ трябва да предяви искове по нарушаване на договора за пропуснати ползи“, категоричен е той.
Източник: standartnews.com