Експерт прогнозира оцеляване на кабинета, ако…

Снимка: Блиц

Минимум 121 депутати трябва да гласуват „за“ тази вечер, за да се завърти рулетката
Експерт прогнозира, че кабинетът на Кирил Петков може да оцелее, ако се случат три неща.

В случай, че вотът на недоверие е успешен, той ще бъде последван от конституционна рулетка, разкри преподавателят по конституционно право в СУ – д-р Орлин Колев в студиото на „България сутрин“.

Тогава държавният глава Румен Радев ще трябва да връчи на посочения кандидат от най-голямата парламентарна група проучвателен мандат.
Преди това обаче трябва да се проведат консултации с парламентарно представените групи.
Ролята на държавния глава ще излезе на преден план. Чрез консултациите може да провокира съгласие между парламентарните групи за бъдещо стабилно управление, посочва д-р Колев.

Снимка: Блиц

В Конституцията обаче не е посочен срок, в който Радев трябва да връчи първия проучвателен мандат. Прието е това да се случи в „разумен срок“, който обикновено е в рамките на десетина дни.

За да се стигне до завъртането на рулетката обаче, трябва минимум 121 депутати да са гласували „за“ тази вечер.

„Вотът на недоверие е инструмент на опозицията. Мнозинството е обърнато. При реализиране на управленски политики са необходими 121 депутати на управляващото правителство. Днес кворумът е без значение. Неявил се депутат, някой гласувал „въздържал се“ или „против“ е равносилно на подкрепа на правителството“, уточни д-р Колев пред Bulgaria ON AIR.
Първият проучвателен мандат трябва да получи „Продължаваме промяната“. Ако не бъде подкрепен в НС, следващият мандат се връчва на ГЕРБ, която е втората политическа сила след изборите.

„Случвало се е връчването на третия мандат да се бави 2 месеца. Ако и трите опита са неуспешни, по Конституция президентът трябва да назначи служебно правителство, да разпусне НС и със същия указ да назначи дата за следващи парламентарни избори“, посочи последователността на събитията конституционалистът.
А изборите трябва да се проведат в срок от 2 месеца.
Важно уточнение е, че докато се върти парламентарната рулетка правителството ще остане и изпълнява функциите си.

„Докато не бъде свалено или от парламента или докато не бъдат назначени служебни министри на президента. Оставките на министрите в сегашния парламент, със смяната на целия кабинет, ще бъдат погълнати, няма да се гласуват отделно“, добави д-р Колев.
Ако вотът на недоверие не мине, такъв може да бъде поискан още следващата седмица.
„Вот на недоверие може да се иска постоянно, но с различни мотиви. Това е пълна дестабилизация, но Конституцията го допуска. Ако бъде по цялостната политика или по програмата на правителството, тогава в близките 6 месеца не може да се иска вот по никаква тема“, уточни преподавателят по конституционно право.

blitz.bg