Експерт разкри какво ни очаква при провал на преговорите с „Газпром“

Бенчев подчерта, че страната ни е изгубила много време

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация разкри какво ни очаква в случай, че преговорите с Газпром се провалят.

Той отбеляза, че страната ни е готова да осигури електричество на Азербайджан, а Баку на нас – още природен газ.
Според информацията, с която разполага Бенчев обаче, Баку не разполага със свободни количества за предоставяне на пазара през следващите две години. В този ред на мисли е много трудно да се отговори откъде ще се намери.

Освен това е от огромно значение и начинът, по който газът ще достигне до страната ни, имайки предвид факта, че интерконекторът все още не работи.
„Цената на азерския газ в момента е обвързана с тази на нефтопродуктите, което означава много по-ниска цена от тази, която имаме на борсата TTF и в Европа като цяло“, коментира той. Бенчев изрази съмненията си, че азерската страна би се договорила при такива условия, тъй като не са изгодни за нея.

По думите му България е трябвало да продължи договора си с „Газпром“ до края на годината и същевременно да търси опции за дългосрочни договори с други доставчици.
„Това, което най-вероятно ще се случи, ако не се постигне договореност с „Газпром“, е отново да купим руски газ, но чрез посредници“, прогнозира експертът.
Източник: blitz.bg