Експлозия на печалбите в някои сектори!

Нещо, което говоря повече от месеци: ръстът на цените е и поради нарастване на рентабилността в някои сектори.

„Инфлацията е близо до 40-годишен връх . Централните банки по света току-що обещаха да се намесят . Въпреки това критичен фактор, който повишава цените, остава до голяма степен пренебрегван: експлозия в печалбите . През 2021 г. маржовете на нефинансовата печалба в САЩ достигнаха нива, невиждани след Втората световна война.

Някои от най-изтъкнатите американски икономисти на 20-ти век призоваха за продължаване на ценовия контрол. Това включваше икономисти като Пол Самюелсън, Ървинг Фишър, Франк Найт, Саймън Кузнец, Пол Суизи и Уесли Мичъл, както и 11 бивши президенти на Американската икономическа асоциация.

Днес отново има избор между толериране на продължаващата експлозия на печалбите, която повишава цените, или персонализиран контрол върху внимателно подбрани цени. Контролът на цените ще спечели време за справяне с тесните места, които ще продължат, докато пандемията преобладава.“

Най-смешното е че „бизнесът“ в България се жалва на Президента, който няма никакво отношение и никакви права към промяна на „пазара“.
Може би е време „бизнесът“ да се захване с молитви при Патриарха?!
Е, искаха „свободно ценообразуване“ и „малък“ държавен сектор в енергетиката, получиха го!

Боян Дуранкев