ЕК С УБИЙСТВЕН ДОКЛАД ЗА ТЪРГОВИЯТА С БГ ГРАЖДАНСТВО!

Доклад на Европейската комисия с предупреждение към България за порочни практики при продажбата на гражданство на чужденец – това е заложено в предварителен доклад на Еврокомисията, информира Агенция Ройтерс. Очаква се документът да бъде публикуван в сряда.

Докладът засяга „опасни схеми” в няколко европейски страни за купуване на гражданство или право на пребиваване. Така се избягват необходимите проверки за произхода на средствата. Чрез тези схеми е възможно подпомагане на престъпни групи на територията на ЕС, както и повишен риск от пране на пари, корупция и укриване на данъци, се посочва в доклада.

Малта, Кипър и България са единствените страни членки на ЕС, в които действат програми за продажба на гражданство. Двадесет държави, включително тези три, продават разрешителни за пребиваване.

В трите държави богати чужденци могат да си купуват паспорти, които им дават пълен достъп до повечето страни от ЕС, срещу инвестиции, вариращи между 1 и 2 милиона евро, отбелязва Ройтерс.

Според доклада в трите държави няма достатъчни проверки на произхода на богатството на хората, които си купуват гражданство.

Разрешенията за получаване на местожителство се продават за от малко под 15 000 евро в Хърватия до над 5 милиона в Люксембург и Словакия.

Еврокомисията казва, че ще сформира експертна група, която ще даде до края на годината препоръки как да се предотвратят опасностите, произтичащи от тези схеми.

Докладът на ЕК идва след грандиозната афера с продажба на български паспорти, която бе заметена от прокуратурата до ниво – шефа на Агенцията за чужди граждани. Прокуратурата още от първия ден, подобно на Московски, даде индулгенция на ВМРО и Каракачанов по аферата с бг паспорти.

След шамара на ЕК, във всяка нормална страна правителството незабавно трябва да подаде оставка.

Afera.bg

каракачанов