Електронната бавачка

„Червената шапчица“ и „Рапунцел“ са приказки от Братя Грим. Отпечатали ги като книжки за деца през 1812 година и до ден днешен приказните им приключения продължават. След като ги направиха на филми и комикси, ето ги сега като аудиокнижки.

Аудиокнигите стават индустрия като филмите и комиксите Comics Syndicated (the pulp magazines). Това изглежда добре. Хубаво е актриса или актьор с ясна дикция (каквито у нас сега липсват) да ти четат добър превод, вместо да си мориш очите. Ще рече човек, че аудиокнигите са най-забележителното хрумване, откакто един сляп французин (Louis Braille) измислил брайловата азбука. Мама и тате са на работа, баба гасне в старчески дом, аудиокнижките са електронната бавачка, забавляваща децата с приказките за Хари Потър или Рапунцел, написани през различни векове, но еднакво нереалистични. Детето се подготвя за „този свят лъжовен“ (Пенчо Славейков) на търговско-пазарна и политическа реклама, на лъженовини. Свят, където хората са слепи като Луи Брайл за факта, че НАТО е отживелица без резон д’етр, че на Западните Балкани и другаде по света натовските „умни бомби“ (с лазерно насочване и обеднен уран срещу наземна бронетехника) носеха разруха и смърт вместо обещаваните мир и демокрация. Електронната бавачка се присламчи към джиесемите и заразява с опасни киберзависимости от сърфиращите извратени типове.

Децата не възразяват срещу небивалиците, измислени от Джоан К. Роулинг за Хари Потър, а пък аз, когато бях малък, възразих срещу измишльотините на Братя Грим. Моята фрау Елзе не беше преструвана (артистка), а много добра жена и ме залъга с яйце, забулено по панагюрски, каквото електронните бавачки не могат да направят. После ми дочете приказката за Рапунцел, за да я преразкажа и препиша с перодръжка и мастило с готически букви.

По-лесно ми беше да чета „Рийдър’с дайджест“, американското списание за „джи-айз“, сиреч за войници, понеже то не беше с готически шрифт, а на обикновена латиница. В него прочетох как бързият каубой късметлията Люк, the comics character Lucky Lukе, си прави scrambled eggs, яйца по каубойски. Стават по-бързо от яйцата по панагюрски; каубоят shoots from the hip, he is the fastest gun in the West. Той слага тигана на жаравата, пуска бекона в тигана, след минутка плюе в тигана and if the pan spits back и ако тиганът го наплюе в отговор, счупва яйцата.

Сега яйцата по каубойски ми напомнят за външната политика на настоящия президент на САЩ. Той се бои да плюе срещу севернокорейския диктатор, който има ракетноядрено оръжие и може да го наплюе в отговор, а с Венецуела е нахален, понеже Венецуела не е ядрена сила. Такава е йерархията между приматите, казват учените.

В приказките на Братя Грим има жестокост както във видеоигрите. Рапунцел станала най-хубавото момиче на света и когато навършила 12 години, магьосницата баба Готел, която я отгледала като свое дете, я настанила в кула със само един прозорец, без врата и стълбище, за да не стигне никой до нея. Аз протестирах, че без врата и стълбище може, но течаща вода, душ и тоалетна трябва има за Рапунцел, а художникът не ги беше нарисувал в книжката с готическия шрифт и хубавите илюстрации.

Протестът ми бе от пренебрежимо малка величина, of a negligible quantity, както казват учените.Те боравят и с буквата ламбда, означаваща безкрайност. В „този свят лъжовен“ хейтъри завистници измислили за един учен лъженовина, че бил предложил да се закрие международното патентно бюро в Швейцария, понеже всички открития били вече направени. Ученият отвърнал, че безкрайни са само Вселената и човешката глупост, като в първото не е сигурен. И се изплезил. Досетихте се кой е….

Димитри Иванов

http://segabg.com

loading...