Елена Йончева: Ако г-н Добрев твърди, че работя за наше или чуждо разузнаване, да внесе сигнал в прокуратурата

За продължаващите скандали в община Хасково, откъдето тръгна публичният скандал за шуробаджанашки назначения и облаги, наречен „Кумгейт“, в който основно действащо лице е екс енергийният министър от ГЕРБ Делян Добрев, настоящ депутат от тази партия и днешните му обвинения, пред „Фрог нюз“ говори топ журналистът Елена Йончева. Тя е депутат от БСП и говорител на левицата.

„Просто не зная какво да кажа, толкова са фрапиращи изявленията на г-н Делян Добрев, че се втрещих. Той не отговаря на нито един от въпросите, които ние от БСП и аз в лично качество, му задохме и внесохме сигнал в прокуратурата“, коментира изявленията на Добрев пред бтв Йончева.

Той попита в ефира дали тя е свързана и служи на наши или чужди разузнавания. Елена Йончева първо наистина се шокира, после се разсмя и приe да коментира пред Фрог изявленията на опонента си:

„Ако г-н Добрев счита, че аз работя за българско или чуждо разузнаване или пък вижда нещо в моите действия, което не е законно, ще го помоля да внесе сигнал в прокуратурата.

Няма ясен отговор на питането ни, откъде неговите родители са взели два милиона лева кредит за фабрика за пелети, която всъщност е в ресора на енергетиката по време, в което синът им – г-н Добрев става министър на икономеката, енергетиката и туризма. Ние разполагаме с данни и документи, които се надяваме прокуратурата и НАП съвестно да разследват. Добрев да обясни този заем взет ли е от неговия зет, т.е. от офшорни фирми през дружеството на зетя.

Преди 2 дни в НС Добрев каза, че заемът е от физическо лице, а неговият баща пък пред медиите обяснява по онова време, че кредитът е взет от банка. Та кое е вярно и откъде е теглена сумата? Как неговите родители, които нямат обезпечение, теглят такъв голям заем от 2 млн.лв.? Не твърдим, че кредитът е незаконен, но искаме да знаем, ако той е взет от офшорни фирми, какъв е произходът на тези средства.

Това питам аз и смятам, че на всеки един европейски политик, поставен в такава ситуация, подобни въпроси щяха да му бъдат задавани. Ако Делян Добрев няма какво да крие, нека отговори ясно и конкретно на тези въпроси. Зетят Гаргов, намесен в този случай, влиза на мястото на г-н Добрев във фирмата, когато той става депутат. Така че не става въпрос просто за мъжа на братовчедката, а за определени икономически връзки.

Събрахме документи за спечелени обществени поръчки за 50 млн.лв. От фирмите на г-н Гаргов, които в последните близо 2 години, които са основно в санирането на сградите за енергийна ефективност. Според проучване на „Бивол“ неговата фирма е в топ три на България за саниране. Настоявам да се направи проверка как са спечелени всички търгове. Юни месец, когато е обявена поръчка в община Хасково за 11 блока, 10 са спечелени от г-н Гаргов и свързани с него лица.

Г-н Добрев защо не отговаря дали знае нещо за тези поръчки? Все пак той е човекът, който назначи „Дрийм тийм“-а в община Хасково – хора на ключови места в администрацията, през които минават тези обществени поръчки.

Задаваме всички тези въпроси и към прокуратурата и не виждам никаква клевета и набедяване в тях.

Колкото до твърденията му за някакви мои познанства с някакви съмнителни хора, или престъпни схеми, корупционни сделки и т.н., нека Добрев да внесе сигнал в прокуратурата, за да ме разследват. Другото е несериозно. Какво значи приближен? Пия си кафето ли с някой, правя корупционни схеми ли, какво точно?“

Аделина Делийска

Резултат с изображение за делян добрев елена йончева

http://frognews.bg

loading...