Елена Йончева: България се превръща в бедна провинция на Турция

Г-н Борисов ни лъже за пореден път за бъдещето на енергийните проекти с Русия, това заяви във Варна народният представител от БСП Елена Йончева. „Превърнахме се в бедна провинция на Турция, защо от там ще купуваме и газ, и електроенергия“, коментира тя на пресконференция.

Йончева припомни как преди години Бойко Борисов се похвали пред форум на Американската търговска камара, че правителството му е спряло три големи руски проекта – газопровода „Южен поток“, АЕЦ „Белене“ и нефтопровода „Бургас – Александруполис“. „Сега той отново ни баламосва“, коментира депутатът от групата на социалистите.

Тя заяви също, че БСП отдавна е трябвало да напусне парламента, защото работата там се е обезсмислила, особено с промените в изборния кодекс, с които са нарушени основни граждански права на българите.

„Има 2 милиона българи, които живеят в чужбина, но са регистрирани като избиратели в България. Управляващите не искат да има публичен регистър на избирателите, затова тези българи не могат да проверят дали някой не гласува от тяхно име“, обясни Йончева. Тя посочи също, че невалидните бюлетини на последните избори са били около 350 хил. или 7 % от всички. Машинното гласуване би предотвратило те да са невалидни. ГЕРБ обаче са против него, явно защото искат да фалшифицират изборите, заяви Йончева.

Елена Йончева е единодушно подкрепена за кандидат за листата на БСП за европейските избори от всички структури на партията във Варна, съобщи на пресконференцията лидерът на социалистите в морския град Борислав Гуцанов. Той допълни, че не всички конференции са проведени, а номинациите са общо седем, като сред тях е и неговото име.

В отговор на журналистически въпроси Йончева каза също, че 70 % от българите не вярват в честността на изборите. Тя коментира, че победата на Румен Радев при вота за президент се дължи на това, че ГЕРБ не са очаквали да спечели и просто не са приложили технологията си за манипулиране на резултатите.

Според народната представителка в момента управлението на България може да се определи като пълзяща диктатура, като парламентът играе основна роля в това. Лошите законодателни решения са причина за срива доверието на Народното събрание, като опитните юристи, които до момента са помагали като експерти за създаването на законите сами са се отказали да му сътрудничат.

„Няма защо да се страхуваме от нови парламентарни избори, в тях няма нищо лошо. Трябва да се провеждат избори, докато се намерят честни хора, които да управляват“, коментира още Елена Йончева.

petel.bg