Елена Йончева: Искаме да получим отговор – краде ли се от българските магистрали?

„Искаме да бъде направена независима техническа експертиза на автомагистралите Тракия, Хемус, Струма и Марица, както и на първокласен път I-1 – Видин – Кулата и второкласен път II-18 – Околовръстен път на София“. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева пред журналисти, след като внесе искане до АПИ.

Тя заяви, че левицата иска това, за да обезпечи реален и безпристрастен резултат на направеното техническо изследване и настоява експертизата да бъде направена в независима европейска, лицензирана лаборатория. „Искаме да получим отговор- краде ли се от българските магистрали?“, коментира Йончева.

Народният представител обясни, че изследването се състои във взимане на вертикални ядки от тези пътища, които ще покажат не само дебелината на пластовете, но и техния състав. „Така ще бъде сравнен даденият участък с първоначалните планове“, обясни още тя.

Йончева каза още, че състоянието на пътищата е видимо за всеки и без да се прави експертиза, а в обществото съществува убеждението, че голям процент от сумите по обществените поръчки се връщат към властта.  Елена Йончева покани медиите да проследят целия експертен процес и призова правителството да  подкрепи  тази независима експертиза.

„Вярваме, че това е единственият начин да изчистим името на България. Ако няма от какво да се притесняват, би трябвало да ни подкрепят в искането за такава независима техническа експертиза“, каза още народният представител.  Тя бе категорична, че исканата от БСП експертиза по никакъв начин не дискредитира българските строители, а е единственият начин те да бъдат защитени.

„Това е малка но реална стъпка срещу системата, която убива“, заяви още Елена Йончева. Тя обясни, че след като АПИ разреши взимането на такива проби, левицата ще събере средства, за да бъде извършена експертизата и няма да ангажира бюджета на държавата по никакъв начин. „Всеки българин е заинтересован истината да излезе наяве, затова такава експертиза трябва да бъде направена“, завърши Елена Йончева.

http://epicenter.bg