Елена Йончева: Македония трябва да стане член на ЕС, за да се дисциплинира

Македония трябва да стане член на Европейския съюз. По този начин страната ще стане по-дисциплинирана в политически план. Коментарът по повод последните събития в западната ни съседка направи говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева пред „Дарик“.

„Членството в ЕС поставя конкретни изисквания и смятам, че Европа ще бъде един много добър инструмент, за да бъдат дисциплинирани политическите партии в Македония. Затова има десни и леви политики в Брюксел. Там няма само едно мнение. Там също е битка на идеи и програми. В интерес на Европа е Македония да стане член на ЕС, защото това ще я накара да бъде по-дисциплинирана в политическо отношение, да се спазват човешките права, да се взимат решения, които са в интерес на обществото, а не чисто партийни решения, основани на етнически признак“, посочи Йончева.

Тя припомни, че в петък първо „БСП за България“ предложи Народното сърание да излезе с обща декларация.

„Нахлуването в македонския парламент и нанасянето на побой на политици, независимо от коя политическа сила, изискваше реакция. „БСП за България“ първа излезе с позиция“, допълни тя и изтъкна, че е национално отговорно поведение приемането на декларацията на БСП от другите политически сили в НС.

Йончева обърна внимание, че случващото се в Македония засяга националната сигурност на страната ни. Тя подчерта, че с декларацията не се взима страна в конфликта и е изразена убеденост, че Македония трябва да остане единна държава. Според нея българската позиция трябва да защитава нашия национален интерес, а това означава запазване на териториалната цялост на Македония.

Тя говори и за случая с водата в Хасково – районът, от който беше избрана за народен представител.

„Близо три години никой не е взел мерки за заразената с уран вода в Хасково“, допълни Йончева и заяви, че по предложение на БСП НС е създала временна комисия за установяване на конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейната вода.

Йончева обясни, че комисията първо ще открои къде има такива случаи в страната, защо се е случило това и какви са последствията за здравето на хората. Тя припомни, че на 04.04.2017 г. от Басейнова дирекция Пловдив, в писмо до РЗИ Хасково, съобщават че в подземните води, в един от кладенците са регистрирани завишени норми на уран и алфа активност.

„Информация за тези заразени кладенци е публикувана на страницата на МОСВ на 15.01.2017г. и институциите не взимат мерки“, заяви Йончева.

По повод решението на парламента заседанията му вече да се излъчват по БНТ1, а по БНТ2 говорителят на „БСП за България“ каза:

„Управляващите не желаят работата на парламента да е публична. Те крият бъдещите министри, които са длъжни да отговарят на въпроси за управлението.“

Тя допълни, че съзнателно се мести излъчването от канал с висок рейтинг в канал с несравнимо по-ниска гледаемост.

„Това се случва в България, която е на първите места по корупция и на последните – по свобода на медиите в ЕС“, коментира Йончева.

Според нея това се прави целенасочено, за да се заблуждават гражданите за действията на политиците.
Елена Йончева се възмути, че се отнема и друго постижение на парламентарната демокрация – правото на блиц контрол.

„Въпросите на депутатите, това са въпросите на хората. За 2016 г. Борисов е отишъл само 2 пъти на блицконтрол да им отговори. Отнето е едно от най-големите достижения на парламентарната демокрация. Това се прави, за да не се види колко голи и боси са нашите управляващи“, заключи тя.

Относно вътрешните събития в левицата, Йончева заяви, че за БСП казусът „ Цацаров- Дончев-Гергов“ е решен и от тук нататък въпроси трябва да се задават на главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев.

„Господин Гергов в лично качество е бил посредник на една среща. Смятам, че действително има морален казус и поради тази причина му беше поискана оставката. От тук нататък тези въпроси са към главните участници на тази среща и Гергов не е главният участник, той е посредник. От страна на БСП казусът е решен. Въпросите вече трябва да бъдат задавани към двамата участници. Доколко такава среща не противоречи на етични кодекси на професията? За какво е разговаряно? Кой от кого е искал“, попита още Елена Йончева.

Елена Йончева: Македония трябва да стане член на ЕС, за да се дисциплинира

cross.bg

loading...