Енергийната криза удари и по моста Рио-Анторио

Рио-Антирио е най-големият мост в световен мащаб, окачен на стоманени въжета с най-много отвори

Заради енергийната криза компанията „Гефира“ АД обяви, че прекратява традиционното съботно декоративно осветление със синьо на моста Рио-Антирио.

Мярката ще влезе в сила от 17 септември и ще важи за цялата зима, с изключение на важни национални и международни годишнини, когато мостът ще бъде осветен, но за ограничен период от време.
Решението е продиктувано от енергийната криза.

„Сигурно е, че ще ни липсва красивата гледка на осветения мост през зимните съботни вечери, но в същото време ще ни напомня, че тази „жертва“ се изисква от екологичните и международни обстоятелства“, се казва в изявление на компанията.

Рио-Антирио е най-големият мост в световен мащаб, окачен на стоманени въжета с най-много отвори /три отвора между четири бетонни подпори/, издържащ на земетресения над 7-ма степен по скалата на Рихтер и на сблъсък с кораби.

Това е мостът-мечта на основоположника на съвременния гръцки парламентаризъм и реформатор на гръцката държава от последните три десетилетия на 19 век Харилаос Трикупис.
Мостът е открит на 7 август 2004 година, и е с дължина 2880 метра.

Припомняме, че заради енергийната криза президентът на Франция Еманюел Макрон призова французите да пестят електроенергията, тъй като в противен случай ще бъде принуден да въведе режим на тока.
Източник: trud.bg