Ердоган отправи сериозно предупреждение към Европа

Същевременно той подчерта, че страната му няма проблем с доставките на руски газ

Турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че Европа вече не е така спокойна по отношение на енергетиката, както е била преди недостига на природен газ.

Тогава континентът бе фокусиран върху преминаването към възобновяема енергия, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Ердоган говори в самолета пред журналисти на връщане от обиколка в страни от Западните Балкани. Той напомни за предишни свои разговори с бившия канцлер на Германия Ангела Меркел и с президента на Франция Еманюел Макрон, в които те са заявявали намеренията си да затворят своите ТЕЦ и дори АЕЦ и да преминат към възобновяема енергия.

Турският президент посочи, че е разговарял по темата и с настоящия канцлер на Германия Олаф Шолц, който е бил твърд в намерението си да не отстъпва от курса на своята предшественичка.

Ердоган обаче подчерта, че след спирането на руския газ ситуацията е променена.
„Европа не се чувства толкова комфортно и спокойно, както се смята. Положението върви в много различна посока“, каза той.
По думите му „Русия не е взела тези решения и не е направила тези стъпки току-така“.

Той прогнозира, че предстоящата зима няма да мине толкова леко за Европа. Според него тя ще е много проблемна зима. От финансова гледна точка пък ще е с много тежки сметки.

Същевременно турският държавен глава увери, че страната му няма проблем с доставките на газ и Русия не ѝ налага каквито и да било санкции. Той посочи дори, че е имал разговори за цената с руската страна.

Нещо повече, по думите му е възможно положението за Турция да стане дори по-добро, ако руската страна прояви положителен подход спрямо Анкара. Отделно, Ердоган спомена и намерението на Турция още догодина да въведе в експлоатация собствените си газови залежи, открити в Черно море.
Източник: dnes.dir.bg