ЕС с нови санкции за Русия

Решението ще бъде взето от министрите на външните работи на страните от ЕС във вторник

Европейският съюз готви нови санкции за Русия.

Стана ясно, че възнамерява да преустанови действието на споразумението със страната за облекчен визов режим от следващата седмица, отбелязва изданието „Файненшъл таймс”.

Британският всекидневник отбелязва, че планът за замразяване на договора от 2007 г. ще направи сдобиването на документи за пътуване в Шенгенското пространство за свободно движение по-трудно и по-скъпо за жителите на Русия.

Според източници на изданието в Брюксел решението ще бъде взето от министрите на външните работи на страните от ЕС във вторник – първия ден от неформалната им среща в Прага, но ще бъде огласено на следващия ден – в сряда.

„Неуместно е руски туристи да се разхождат из нашите градове. (Европейският съюз) трябва да изпрати сигнал на населението на Русия, че „специалната военна операция” в Украйна е неприемлива”, обобщава един от източниците на „Файненшъл таймс”.

В началото на тази седмица държавите от ЕС, граничещи с Русия, заплашиха да затворят едностранно границите си за техни туристи, ако не бъде взето такова решение на общоевропейско равнище.

Редица източноевропейски страни от съюза, като Чехия и Полша, спряха да издават туристически визи на руснаци малко след началото на войната на 24 февруари. Руснаци, които имат виза от дадена държава от съюза, обаче имат право да влизат във всички други страни от общността заради правилата за свободно движение, отбелязва Франс прес.
Източник: standartnews.com