Ето къде сбъркаха мобилните оператори при вдигането на цените на техните услуги:

Ето къде сбъркаха мобилните оператори при вдигането на цените на техните услуги:

1. Мобилните оператори хронично прилагат нелоялни практики. През последните три години, след извършени проверки, Комисията за защита на потребителите се е произнесла за прилагането на 30 нелоялни търговски практики от мобилните оператори, като само през 2021 година на мобилни оператори са съставени 48 наказателни постановления за установяване на административни нарушения. Доверието към мобилните оператори е сринато!

2. Мобилните оператори може би тълкуват че клиентите им са „крепостни“ (понеже имат договори за година-две), но потребителите имат право да прекратят предсрочно договорите си, като могат да им бъдат начислени неустойки не повече от три месечни абонаментни такси в стандартен размер, съобразно техния план. И да минат даже на Интернет срещи без телефони.

3. Баналното съобщение че повишението на цените е за „да продължаваме да предоставяме висококачествени услуги“ (и аз получих такова съобщение) е проява на много елементарен PR. Ако наистина операторите са на загуба, трябваше да го кажат ясно; но е ясно че си мислят за неприличната дума със седем букви, която започва с „пе“ и завършва с „чалби“.

Само да поясня, че не Министерство на икономиката са блокирали цените, а Комисията за защита на потребителите. Някои (няма да ги споменавам) се опитват да си припишат заслуги, но не са те.

Сега мобилните оператори най-вероятно ще преминат към „плавна тактика“ при новите договори: по-диференцирани портфейлни оферти с пакетни по-високи цени.

Ако бяха малко повече интелигентни, мобилните оператори щяха да извършат индексация по-обосновано и след Нова година (тогава ще има масов взрив на цените на различните стоки), но това е бизнесът (и) в България: печалбите над хората!

Боян Дуранкев