ЕФЕКТЪТ НА ЩРАУСА

Замислих се, като прочетох определението за този ефект – да се игнорират очевидни негативни обстоятелства и информация. Интересно е как всички гербави и феновете им са го придобили – естествено, след дресировка на принципа на кучетата на Павлов. Всеки негативен факт и откровено казано – катастрофа на Територията, причинена от идиотизма и некадърността на Първия държавен и партиен ръководител, предизвикват този ефект – главите в пясъка, отричане на очевАдното и оправдания, граничещи с фантазията на авторите на научна фантастика.

Друг признак е всяка катастрофа да бъде приписвана на външен фактор – Путин е виновен, хибридни атаки са виновни, Нинова е виновна, БКП/БСП са виновни, комунистите са виновни, кривият космос е виновен, враговете, които завиждат на България за нечувания и невиждан просперитет. Загинали 20 човека по пътя – шофьорът е виновен, нищо, че пътя е некадърно направен и предпоставка за сериозни инциденти, Търговският регистър се сринал – гръмнали някакви дискове, пък архивът нещо таквоз било станало /така и не се разбра/, източени са лични данни от НАП – враговете на България и правителството ни атакуват заради великата сделка с Кефките, защото Путин не може да спи от страх колко добре сме въоръжени и по цяла нощ очаква да ги нападнем.

Дебилите никога не търсят логичното обяснение. Винаги казвам, че гениалното обяснение е простото обяснение. Когато вярваш на очите и ушите си, а не на това, което ти втълпяват от телевизора и по партийните митинги. Но дебилите това не го могат. Те очакват смляно и достъпно за тяхното съзнание обяснение, спуснато от ПРАВИЛНИТЕ хора. И като зомбита повтарят: комунистите са виновни, Путин е виновен, ЕС е върхът, евроатлантически ценности. Всяко излизане извън релсите на това мислене ги хвърля в дълбока тревога и избива на агресия.

Май не сме само овце, и щрауси има!

Елена Гунчева

Снимка на Елена Гунчева.
loading...