Ех, да му падне на Сидеров МеВеРето

Въздухът трепери! Коалицията се тресе като ударени огледала на разминаващи се по тясна софийска улица коли. Треперят МВР и ДАНС, съдът и НСО. Една лидерска съпруга беше уплашена от суданец, заподозрян, че е терорист, а след случката съпругът й откри, че полицията не работи като хората и я поиска за себе си, за да я оправи. Сетне трусовете доведоха до спиране на телевизия, снемане на доверие, разграничаване, искане на оставки и куп други номера. Сеир.

Волен Сидеров от няколко седмици е на поход за печелене на влияние. На лидера на „Атака“ не може да му се отрече, че умее да прави лимонада от лимоните, които му поднася животът. Съпругата му Деница, шофирайки колата си, се удари с друг автомобил, управляван от Мажди Гандур, последваха гонка, разправии, арест и отказ на съда да се занимава с подобно нещо. Вероятно полицаите и съдията, замесени в тази история, горчиво са съжалили, че са били дежурни точно в този момент. Рискове на професията.

Изведнъж един от най-важните постове в държавата, този на главния секретар на МВР, се превърна в залог на тази безумна сага. Овакантеното място се оказа доста апетитно за „Атака“, както и постът вътрешен министър, наскоро зает от бившия главен секретар Младен Маринов. Сидеров настоя, че „Атака“ трябва да ръководи това министерство, защото… не е доволен как са защитили жена му.

В случая дори не става дума за престъпление, даже не и за дребно хулиганство. Това е записано в решенията на дежурния прокурор и съдията, гледал делото. В постановлението, с което е отказал да образува разследване, прокурорът е написал следното: „Установените фактически обстоятелства обаче не са относими към извършено престъпление по чл. 325 от НК, тъй като, за да бъде налице хулиганство, е необходимо осъществяване на непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред“. Всъщност от доказателствата по делото се установява, че след сблъсъка на двете коли Гандур е искал да говори със Сидерова. Тя му отказва и се уплашва, защото той й говорил бързо и неразбираемо на английски и твърди, че мъжът „ръмжал в лицето й заплашително“.

В тази история изобщо не се коментира дали една жена може да се уплаши от мъж, който тръгва след нея, след като са ударили колите си, и я засече с искане да се разберат. Абсолютно безспорно е, че подобно поведение е плашещо. Обаче няма извършено престъпление. Потвърждава го прокурорът, който предава делото в съда с мнение Гандур да бъде глобен за дребно хулиганство. Потвърждава го и съдията, написал, че в случая не става дума дори и за това. Според него няма „никакво деяние, което да бъде квалифицирано като административно нарушение – дребно хулиганство, защото в преписката няма данни лицето да е упражнявало насилие, засягащо телесния интегритет, доколкото данни за телесни наранявания няма, нито е обиждал, ругал, псувал или да е проявил каквото и да е оскърбително отношение“. Т.е. има само „ръмжене“. А според съдията Указът за борба с дребното хулиганство (УБДХ) „не санкционира неразбираемо ръмжене срещу който и да било гражданин… Ако се приеме за вярна тезата, че ръмжащите граждани, издаващи неразбираеми звуци, следва да отговарят по УБДХ, то всеки гражданин, който си тананика, подсвирква, жужи или издава подобни звуци, би бил потенциален нарушител на обществения ред“.

След това решение съдията Николай Василев бе наречен корумпиран от партийната телевизия на „Атака“, което доведе до реакция от Софийския районен съд и Висшия съдебен съвет. Бе поискана оставката на вътрешния министър. „Атака“ се оказа кандидат да управлява МВР и да посочи следващия главен секретар. В редиците си партията има един бивш такъв – Светлозар Лазаров, който съвсем случайно напусна партийния пост в разгара на драмата, за да е готов. Все още не е официално предложен, но има време. Суданецът Гандур пък беше набеден за терорист, защото в профила си в социалната мрежа има снимки с униформа и автомат. Оказа се, че май е участвал в екшън филм като статист. Гневът на Сидеров се насочи и срещу ДАНС, която не била взела достатъчно мерки срещу чужденеца. Беше разпространен и запис на телефонен разговор между Сидеров и шефа на службата Димитър Георгиев. В него началникът на най-мощната служба мънка като провинил се второкласник, а депутатът го заплашва, че от утре почва да му иска оставката. Стигна се дотам дори шефът на НСО Данчо Дяков да ходи в парламента, за да пита Сидеров има ли нужда от охрана. Великодушно му бе отказано.

Този случай можеше да приключи в статистиката на МВР, както се случва на много други, но не би. Все пак обикновените граждани не могат да искат оставката на вътрешния министър, защото не са доволни от работата на подчинените му. Нито пък могат да повишават тон на шефа на ДАНС, той не им звъни, за да им мънка. Началникът на НСО не им предлага охрана, тя е само за избрани люде. Но обикновените хора са част от статистиката на МВР, която казва, че годишно у нас се вършат между 100 и 110 хил. престъпления. Т.е. поне толкова са пострадали от престъпления и поне толкова са недоволните от работата на полицията. По логиката на Сидеров всеки един от тях трябва да иска да управлява МВР. Но не го прави. А и самият лидер на „Атака“ не се е възмутил от тяхно име от лошата работа на МВР. Нито от корупцията в съдебната система. Или пък от некадърна работа на ДАНС. Сети се едва когато не му угодиха.

Самуил Димитров

Резултат с изображение за Сидеров

http://segabg.com

loading...