ЖИВ Е ТОЙ В СЪРЦАТА НИ!

Днес всеки българин трябва на колене да почете паметта на великия син на България Христо Ботев и падналите за свободата на Родината ни! Всеки истински българин трябва не само да почете паметта им, да си спомни, но и да осъзнае, че това са били живи хора, със семейства, с личен живот, с образование, с приятели и близки. И, че са оставили всичко това, за да дадат живота си за България! Защото саможертвата пред Отечеството е най-свидната и най-ценната. Свободата иска жертви, иска борба, да забравиш себе си в името на общото благо и свободното бъдеще на децата си.

Днес мен ме е срам. Срам ме е от това, че тези хора – героите на България, са дали живота си, а ние дори отказваме да мислим и да станем от диваните. Те са се били с поробителя, а нас ни е страх дори да кажем какво мислим. Те са оставяли костите си по българската земя, а ние се кланяме на чужди господари. Нима Ботев и Левски дадоха живота си, за да ни освободят от турско робство, за да слушаме сега американските и еврогейски подлоги как в България не е имало робство и Русия не ни е освободила? Нима дадоха живота си, за да слагаме чужди знамена до българското? Нима те заедно с клетвата към България „Свобода или смърт!“, са се клели на чужди държави и организации?!? Как си представяте, че би реагирал Ботев, ако види днешните български офицери да се кълнат във вярност на НАТО и да казват, че са преди всичко натовски офицери?!? Как би реагирал Левски, ако чуе, че евроатлантическите ценности са най-важни, по-важни от националните на България?!?

Днес да преклоним глава пред подвига им! И да осъзнаем, че НИЕ ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИМ ТЯХНОТО ДЕЛО, защото те ни завещаха свободна България, завещаха ни бъдеще за българските деца. А ние ги предадохме!

СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ!

Елена Гунчева