Журналистът Тодор Стефанов след протестът вчера: Гешев обедини хиляди срещу себе си

Няколко хиляди български граждани излязоха тази вечер на протест, провокиран от действията и бездействията на прокуратурата по различни казуси – най-вече по отношение на президента Румен Радев от една страна и поради отказа да се разследва присвояването на плажа край имението на Ахмед Доган край морето.

Ние от припомняме, Информационна агенция News24sofia.eu съобщаваше през целия ден всичко най-интересно. Онзи президентът Румен Радев направи изявление към нацията, в което обяви, че скандалните охранители от плажа, които ден по-рано блъскаха във водата политици от „Демократична България“, направили опит да дебаркират на плажа с лодка, наистина са служители на Национална служба за охрана, както твърдят Христо Иванов и колегите му. В същото изявление, за втори път в своя мандат, президентът Радев сподели мнение, че според него Ахмед Доган и Делян Пеевски не би трябвало да се охраняват от НСО.

По-малко от 24 часа след изявлението му, прокуратурата показно влезе в сградата на президентството, извърши проверки и задържа Пламен Узунов – секретар на президента по правни въпроси и антикорупция, както и съветника на държавния глава по сигурност и отбрана Илия Милушев.

По-късно прокуратура обяви, че те са задържани по две различни разследвания.

Междувременно на брифинг в Габрово главният прокурор Иван Гешев заяви, че няма да разследва случая с присвоения плаж в парк „Росенец“, подхвърляйки и подигравателен коментар за действията на „Демократична България“ там, в който обаче обърка литературен персонаж с историческа фигура.

Тези събития провокираха недоволство първо в социалните мрежи, което доведе до призиви за събиране пред президентството от страна на адвокат Николай Хаджигенов, общественика и скулптора Велислав Минеков и PR експерта Арман Бабикян. Успоредно призиви за протест в подкрепа на Румен Радев вървяха през целия ден в социалните мрежи и в групи за последователи на държавния глава. Инициативата „Правосъдие за всеки“ създаде и събитието „Свободата няма нужда от Каскет“ – очевидно отпращащо към любимия в последно време аксесоар на главния прокурор Иван Гешев.

В крайна сметка след 18:00 часа хиляди се събраха пред президентството, а в течение на вечерта се движиха между Министерския съвет, Съдебната палата, Орлов мост и обратно, обединени от недоволството си към действията на прокуратурата и правителството.

На протеста можеха да бъдат забелязани най-различни фигури, сред които лидерът на БСП Корнелия Нинова, съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, бившият омбудсман и лидер на движение „ИзправиСе.БГ“ Мая Манолова, лидерът на АБВ Румен Петков, на „Възраждане“ Костадин Костадинов и много други. Критики към действията на прокуратурата чрез изявления в медиите и социалните мрежи отправиха редица обществени фигури.

Пред събралото се множество излезе и самият Румен Радев, която заяви, че благодари на всички, които са излезли днес, и отчете, че вижда хора от всички политически хоризонти и „това не е случайно“.

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu / Васил Димитров

Виждам хора – млади и стари, и това не е случайно! Българската мафия постигна невъзможното – обедини почтените хора срещу себе си. От нас, от всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт. Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която прокуратура мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и за политически репресии. Българската мафия е безцеремонна, защото много дълго я търпяхме, защото твърде дълго бяхме зрители на собствения си живот, защото твърде дълго търпяхме лъжите от екрана, каза Румен Радев.

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu / Васил Димитров

Президентът добави, че

днес гневът се излива на площада – гневът от лъжите, от грабежа, от произвола, от рекета, гневът от всичко онова, което прокуди 2 милиона българи зад граница и днес притеснява всеки един от нас“. И подчерта, че „това е битка за достойнството ни, за децата ни, за бъдещето ни, за природата ни“.

Битката за справедлива, модерна и европейска България. В тази битка ще бъдем заедно всички, които милеем за България. Искам да ви припомня думите на съдия Джовани Фалконе, които бяха мое верую през дългите, тежки години на моята предишна професия: „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“. „Не“ на страха, ще си върнем България! Мутри – вън“, завърши Радев.

От „Правосъдие за всеки“ посочват в поканата за протеста, че

„сега е моментът да се обединим, независимо от политическите си пристрастия и позиции – в защита на демокрацията, свободата, върховенството на Правото и независимостта на Съда, в защита на суверенитета на държавата, която е наша, а не на Мафията собственост и владение“.

Поискахме от президента Радев да не подписва Указа за назначаване на Гешев, да събере смелост и да отнесе въпроса за процедурата в Конституционния съд. Да се обърне към хората за подкрепа – той е пряко избран от тях и следва да е обединител на нацията. Не ни послуша и днес вече е жертва, пишат още те.

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu / Васил Димитров
Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu / Васил Димитров
Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu / Васил Димитров
Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu / Васил Димитров