Загуба за Ердоган! Екрем Имамоглу от опозицията спечели на изборите за кмет на Истанбул

Екрем Имамоглу от основната опозиционна Народнорепубликанска партия спечели в кметската надпревара в Истанбул с 54% от гласовете, показват данните от вота при преброени почти 100 процента от бюлетините, съобщава БГНЕС.

Втори с 45,15 % подкрепа остава Бинали Йълдъръм от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Разликата в гласовете между двамата кандидати е 707 214 гласа. Избирателната активност по време на повторните избори за кметското място в турския мегаполис е била 84,39 на сто.

Изборният ден в Истанбул приключи. До урните отидоха над 10 милиона души, които ще трябва да избират между кандидата на управляващата партия – Бинали Йълдъръм и претендента на опозицията – Екрем Имамоглу. Кандидатът на опозицията вече спечели поста в края на март, но турската избирателна комисия не призна резултата и касира изборите.

Избирателната активност е била 84%, или близо 9 млн. от 10-те млн. имащи право на глас жители на Истанбул са излезли да гласуват, допълва БНТ. Когато се погледне картата на Истанбул, почти цялата е червена, какъвто е цветът на опозицията.

Минути след като Върховната избирателна комисия на Турция вдигна ембаргото върху разпространяването на политически информация, Бинали Йълдъръм побърза да честити победната на Екрем Имамоглу, пожела му успех в управлението на Истанбул и заяви, че управляващите ще му помагат с каквото могат.

Това е огромна, тежка, съкрушителна загуба за управляващите и за президента Реджеп Ердоган, чията партия управлява този град от 25 г.

.

frognews.bg

loading...