ЗАКОНЪТ ТРЯБВА ДА Е ЗА ХОРАТА

Постоянно някой ме убеждава, че законът е най-важното нещо и трябва да се спазва. Принципно е така. Но пък, понеже съм учила точно „право“, ще кажа и друго: Законът трябва да урежда обществените отношения и да служи на хората. А не да съществува сам по себе си и ние да му служим въпреки здравия разум и справедливостта.

Тези дни се коментира историята на вдовица на български офицер, родила девет деца, която е изхвърлена на улицата от Министерство на отбраната. Прегледах случая, запознах се с детайлите. Законът е на страната на МО. Само, че моралът и грижата за бъдещето не са.

И що за държава е тази, която има закони, които позволяват българка, родила девет деца на България – образовани, грамотни, които не лежат на социални помощи и не просят, да бъде изхвърлена на улицата. Съпруга на български офицер. Защото явно според закона и държавата собствеността върху този мизерен апартамент им е по-важна от достойнството и уважението към една българска майка.

В други държави майка, отгледала толкова деца, й дават привилегии и награди. Пенсионират ги по-рано. Подкрепят ги. А тук подкрепят 13-годишната Айше, родила две чавета! Но не и българска майка и съпруга на офицер, вдовица!

Явно законите ни трябва да бъдат променени. Така, че да има справедливост и грижа за българите, за семействата и децата. А не да пълнят джобовете на институции и политици!

Елена Гунчева