ЗАМЕНИХМЕ ЕВТИНОТО И КАЧЕСТВЕНОТО СЪС СКЪПО И НЕКАЧЕСТВЕНО

По Конституция образование и здравеопазване за безплатни. За наивниците това изглежда ясно, защото не четат продължението. Вече всичко се плаща. Включително да се образоваш.

Помня, когато аз бях ученичка, всички учебници, учебни тетрадки и помагала бяха напълно безплатни до 12 клас. Само един вид, но КАЧЕСТВЕНИ. Излизахме образовани и грамотни хора. Сега още от първи клас всичко се плаща – учебниците – не, но учебни тетрадки, допълнителни помагала, учебници….всеки родител знае как олеква портмонето му на първата родителска среща. А ако отворим наслуки произволен учебник, ще останем шокирани от глупостите вътре и от гаврата с историята, традициите и вярата ни.

Помня времето, когато никой не оставяха да умре на входа на болницата. Когато раждахме българчета БЕЗПЛАТНО. Когато лекарите ходеха безплатно по домовете да премерят кръвното и да бият инжекции на пенсионерите. Когато човешкият живот нямаше етикет с цена….

Сега да родиш, трябва да си платиш. Да живееш и да се лекуваш – трябва да платиш или умираш. Родилки умират от немарливост на лекари. Хора умират на прага на болниците. Заради лекарски грешки много си отиват безвреме. А всички плащаме. Всеки месец. Дори безработните. Като се разболеят – отново плащат! Животът в България вече има цена. Едно време ни учеха, че човешкият живот е безценен. Демокрацията му сложи цената! Сложи цената и на ума и на свободата. И на правото да говориш.

Минахме се жестоко. Защото свобода, която ти носи окови и превръзка за очите, е друго, още по-грозно робство!

Елена Гунчева

Снимка на Елена Гунчева.
loading...