Замислете се и за Свободата? Свободен ли съм аз, днес?

И днес всички почитаме смъртта на “ Апостола на Свободата” ( само се замислете върху точно тези две думи, само за 3 мин.)!
За поредна година го почитаме основно във Фейсбук, защото ни е по- лесно да качим една снимка и да ни видят всички, че знаем кой е той и за какво е умрял!
Не упреквам никой за това, живеем в забързан век и всички имаме тежко ежедневие, но ми се иска точно днес да се замислим, да обобщим и да заключим за себе си, дали спазваме заветите на Левски, тези които днес публикуваме и които всички знаем?
Иска ми се точно днес, феновете на ЦСКА ( какъвто съм и аз) да се замислят, дали е нормално на стадиона да скандират “ К. Р” за “Левски” а тези на ФК Левски, Локомотив Пд и другите отбори да се замислят за същите скандирания, но за “БОТЕВ”?
Ще кажете, че не визирате Апостола, нито Христо Ботев, но тези имена и прякори се отнасят само за тях, за единствените и вечни Христо Ботев и Васил Иванов Кунчев -Левски, та моля ви спрете поне това да скандирате на мачове!
Замислете се и за Свободата?
Онази за която Левски и Ботев са умряли, заедно с хиляди други и наистина се запитайте:
Свободен ли съм аз, днес?
Направих ли нещо в последните 12 месеца, за да се боря за свободата си, моята и на всички други или я приемам за даденост, която няма кой да ми вземе?
Разказах ли на децата си за Левски, за делата му, за мечтите му, за идеалите му, накарах ли ги да се почувстват горди Българи, дори и само днес?
Просто се замислете и не забравяйте, че “ Апостола “ е бил обесен и издъхнал в един ден, а през всички останали се е борил за Свободата на България, на всички нас!!
Прости ни, Василе..

Иван Иванов

Снимка на Ivan Ivanov.
loading...