Западните лидери отправиха сериозно предупреждение към Русия

Шолц бе категоричен, че ще продължат с военнотехническата помощ за Киев

Западните лидери отправиха сериозно предупреждение към Русия.

Те я предупредиха да не прави опити за анексиране на украински територии и препотвърдиха подкрепата си за Киев, който близо седем месеца е изправен срещу руската инвазия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Френският президент Еманюел Макрон призова да не се показва „никаква слабост, никакъв дух на компромис“ спрямо Русия и за пореден път отправи призив към Москва „да спре военните действия, да изтегли войските си от цялата украинска територия и да избере дипломацията, за да се изгради отново мир“.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви: „Ние осъждаме действията на Русия и няма да признаем никога каквито и да било опити за промяна на статута на някоя част от Украйна“.
Той осъди непредизвиканата агресия на Русия срещу Украйна и обеща санкциите срещу Москва да продължат.

Шолц бе категоричен, че Киев ще получи още военнотехническа помощ, включително системи за противовъздушна отбрана.
След като проруската администрация в окупираните украински територии обяви, че има намерение да проведе референдум за присъединяване към Русия, по подобие на Кримския полуостров през 2014 г., германският канцлер твърдо заяви, че „никакъв бутафорен референдум и други опити за промяна на статута на части от украинската територия няма да бъдат признати“.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън изрази опасения, че Путин „иска да направи с цяла Украйна това, което направи с Крим“.
Източник: vesti.bg