Започна се: Украйна със списък какви оръжия иска от България, повече от 30 са

Много внимателно наблюдавах дебатите в парламента за предоставяне на военна помощ на Украйна и смятам, че решението, прието от народните представители е много правилно, важно и навреме най-после.

Това заяви в студиото на предаването „Говори сега“ посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко.

„Искаме от България от самото начало различни видове въоръжения. В списък до Министерството на отбраната сме посочили повече от 30-на артикули, където има и средства за противовъздушна отбрана, което е най-необходимо сега.

Както знаете заради бомбардировките и обстрелите с ракети и дронове е крайно необходимо такова оръжие. С-300, както и зенитно-ракетни комплекси, установки. Актуален остава и въпросът с доставката на гаубици от 152 мм, самоходни артилерийски установки, снаряди, минохвъргачки и др.“, обясни Москаленко.

Списъкът е доста широк и разнообразен и според Москаленко той може да бъде удовлетворен по много точки. Предполага, че с всичко изброено в този списък, България разполага.

„По-рано сме давали заявка за хеликоптери и за самолети Су-25 и МиГ-29. Всички въоръжения, с които разполага България от времето на СССР, за нас, за Украйна са крайно необходими“, допълни посланик Москаленко.

https://blitz.bg/